Norge betaler 188 millioner kroner året til Schengen-grensekontroll

GRENSEKONTROLL: En politimann patruljerer langs Schengen-grensa mellom Serbia og Ungar 28. april 2017. Norge deltar i spleiselaget for bevoktning av de ytre grensene.
GRENSEKONTROLL: En politimann patruljerer langs Schengen-grensa mellom Serbia og Ungar 28. april 2017. Norge deltar i spleiselaget for bevoktning av de ytre grensene. Foto: Zoltan Gergely Keleman / EPA/NTB scanpix

EU-parlamentet vil tirsdag godkjenne en avtale med Norge om norske økonomiske forpliktelser til vern av Schengen-landenes yttergrenser og visumsystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Schengenavtalen

Schengen-avtalen innebærer at landene som deltar, blant dem Norge, har en felles ytre grensekontroll, men fri fart av folk uten kontroll fra det ene landet til det andre innenfor.

Alle EU-land utenom Storbritannia, Irland, Kypros, Bulgaria og Romania deltar i Schengen-samarbeidet.

Les mer om Schengenavtalen hos regjeringen

På et plenumsmøte i EU-parlamentet tirsdag ventes en ny avtale om norske pengebidrag til bevoktningen av Schengen-landenes yttergrenser samt finansiell støtte til visumsystemene, å bli vedtatt.

Avtalen innebærer at Norge for årene 2016-2018 innbetaler 19.777.712 euro i året, tilsvarende ca. 188 millioner kroner etter dagens kurs.

Avtalen om reglene for finansiell støtte til forvaltningen av de ytre grensene og den felles visumpolitikken gjelder perioden 2014-2020.

De norske økonomiske forpliktelsene for 2019 og 2020 skal beregnes senere, som en prosentsats ut fra brutto nasjonalprodukt, går det fram av innstillingen til vedtak.

Les også: Amundsen med kuvending om Schengen-avtalen: – Ville vært en tragedie å gå ut

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden