Europol: Dataangrepet rammet 200.000 ofre i over 150 land

<p>Den spanske teleoperatøren Telefonica var ett av mange selskaper som ble rammet av dataangrepet fredag og i helgen. Her er hovedkvarteret i Madrid.</p>
Den spanske teleoperatøren Telefonica var ett av mange selskaper som ble rammet av dataangrepet fredag og i helgen. Her er hovedkvarteret i Madrid. Foto: NTB scanpix

Dataangrepet som infiserte IT-systemer verden over fredag, rammet 200.000 ofre i over 150 land, opplyser sjefen for Europol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har aldri opplevd noe lignende. Den siste opptellingen viser over 200.000 ofre i minst 150 land. Mange av disse ofrene vil være selskaper, deriblant store konserner, sier Rob Wainwright, sjefen for Det europeiske politibyrået, til britiske ITV.

Les også: Britisk IT-ekspert: – Nytt dataangrep kan være rett rundt hjørnet

Myndighetene jakter nå på dem som sto bak angrepet, samtidig som eksperter på datasikkerhet advarer om at det trolig kommer flere angrep, og at de kan bli enda verre enn dette.

Viruset som har infisert datamaskiner verden over fører til at brukerne ikke lenger får tilgang til datafilene, samtidig som det kreves en løsesum for at maskinen igjen skal kunne låses opp.

Allerede lørdag fastslo Europol at angrepet var det største i sitt slag noensinne. Det ble da anslått at rundt hundre land var rammet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden