Rammet 200.000 ofre i over 150 landBritisk IT-ekspert: – Nytt dataangrep kan være rett rundt hjørnet

Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den unge IT-eksperten som har bidratt til å begrense det massive dataangrepet som rammet verden fredag, mener at et nytt angrep kan komme allerede mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dataangrepet som infiserte IT-systemer verden over fredag, rammet 200.000 ofre i over 150 land, opplyser sjefen for Europol.

– Vi har aldri opplevd noe lignende. Den siste opptellingen viser over 200.000 ofre i minst 150 land. Mange av disse ofrene vil være selskaper, deriblant store konserner, sier Rob Wainwright, sjefen for Det europeiske politibyrået, til britiske ITV.

Myndighetene jakter nå på dem som sto bak angrepet, samtidig som eksperter på datasikkerhet advarer om at det trolig kommer flere angrep, og at de kan bli enda verre enn dette.

Viruset som har infisert datamaskiner verden over fører til at brukerne ikke lenger får tilgang til datafilene, samtidig som det kreves en løsesum for at maskinen igjen skal kunne låses opp.

22-åringen, som kun er identifisert med navnet han bruker på nettet, MalwareTech, sier til BBC at «det kommer et nytt ett ... ganske sannsynlig på mandag».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viruset infiserte IT-systemer i rundt hundre land og førte til at titusener av datamaskiner låste seg samtidig som brukerne ble bedt om å betale penger for å få tilgang til filene igjen.

Les også: Norsk sikkerhetsdirektør slår alarm: – Må ha 100 millioner for å få digitalt politi på minimumsnivå

Den unge briten fant tilfeldigvis en såkalt «kill switch» ved å registrere et billig domenenavn som viste seg å være domenet som ble brukt til å komme seg gjennom brannmurene på datamaskiner verden over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med en amerikansk datasikkerhetsingeniør, også han i 20-årene, greide de å begrense angrepet.

– Det vil kommet et nytt

Men han tror ikke at angriperne vil gjøre den samme feilen igjen.

– Vi har stanset dette, men det vil komme et nytt, og det vil vi ikke ha mulighet til å stanse. Det er mye penger i dette. Det er ingen grunn til at de skal stanse. Det er ikke mye de må gjøre for å endre koden og begynne igjen, sier 22-åringen, som anbefaler alle om å oppdatere maskinene sine så fort som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Briten blir nå hyllet av britiske datasikkerhetsmyndigheter og andre, som mener han kan ha spart selskaper og myndigheter i en rekke land for millioner av dollar og sørget for å svekke angrepet før det spredte seg til enda flere datamaskiner i USA.

Les mer om dataangrepet:

Over 120 land rammet: – Dataangrepet er uten sidestykke

Eliteserieklubber rammet av internasjonalt dataangrep

Norske bedrifter rammet: – Brukte verktøyet til USAs etterretning

Choice Hotels rammet av internasjonalt dataangrep

Nasjonal sikkerhetsmyndighet følger dataangrepet tett

NSM: Norske bedrifter betaler løsepenger til hackere