Nå skal JOWST gripe øyeblikket

Lørdag står JOWST på Eurovision-scenen i Kiev og framfører «Grab The Moment». På prøvene har bandet hatt mye energi, perfekt vokal og god timing, mener blogger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JOWST

* Navnet JOWST er satt sammen av bokstavene i Joakim With Steen, som satte i gang arbeidet med låten.

* I en lukket Facebook-gruppe lot Steen venner følge og gi tilbakemeldinger på hele prosessen med å skrive og produsere «Grab The Moment».

* Vokalist i bandet er Aleksander Walmann, som tidligere er kjent fra The Voice, hvor han kom til finalen i 2012.

* «Grab The Moment» har tekst av Jonas McDonnell og er komponert av Joakim With Steen. Låten er Norges bidrag i årets Eurovision Song Contest.

Finalen lørdag starter klokka 22 lokal tid – klokka 21 norsk tid. Og innen klokka 0.30 vet vi om Norge tar seieren, eller om den for eksempel går til en storfavorittene, nemlig Portugal og Italia.

Guri Idsø Viken har fulgt musikkonkurransen i Kiev tett for bloggen Goodeveningeurope.net. Hun var i publikum under den andre generalprøven fredag, som er den som danner grunnlaget for fagjuryenes stemmer.

– Etter juryfinalen begynner jeg å lure på om Norge kan nå topp ti. De hadde veldig bra energi, perfekt vokal og god timing. Jeg tror det funker bra hos juryen, sier Viken til NTB.

Årets norske låt, «Grab The Moment», har tekst av Jonas McDonnell og er komponert av Joakim With Steen, som går under navnet JOWST. Vokalist er Aleksander Walmann.

Les også: Norge og JOWST til Eurovision-finalen

Eurovision: JOWST slet med maska under begge prøvene

JOWST har tett program

De siste dagene har Joakim With Steen, mannen bak navnet JOWST, gitt mange intervjuer, både med norske og utenlandske journalister – i tillegg til det tette programmet med prøver og semifinale.

– Det har vært så mye å være med på, så adrenalinet har vært der hele tida, og da er det litt vanskelig å bare slå seg helt til ro. Og så vet jeg at bare at det er så mye vi skal være med på. Det jo kjempestas å gi intervjuer og sånt, sier Steen til NTB.

– Nå når jeg har muligheten, så må jeg gjøre det. Det er «Grab The Moment», grip øyeblikket. Grip muligheten når du får den, fortsetter han.

Masketrøbbel

På scenen er ansiktet hans gjemt bak det som etter hvert må være Norges mest omtalte maske, en avansert innretning med LED-lys i skiftende farger. Den sviktet under begge prøvene onsdag, også den som dannet basis for fagjuryenes stemmer i semifinalen.

Norges delegasjon klaget og krevde å få en ny framføring, men det ble avvist av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU). EBU ba imidlertid juryene om å se bort fra at masken til JOWST ikke fungerte.

I selve semifinalen var imidlertid teknikken på JOWSTs side, og Europa så ut til å være overbevist om at Norge fortjente en finaleplass. Norden har tre land i finalen i år: Norge, Sverige og Danmark. Finland og Island gikk ut i den første semifinalen tirsdag.

Portugal forbi Italia

Italia har toppet den sammenlagte oddslista lenge, og det med god margin. Francesco Gabbani framfører «Occidentali's Karma», og med seg på scenen har han en danser i gorillakostyme.

Fredag gikk imidlertid Portugal opp på oddstoppen. Landet stiller med Salvador Sobral, som framfører «Amar Pelos Dois». På grunn av en hjertesykdom har han ikke kunnet være med på mange av prøvene i Kiev. Det er i stedet søsteren som har vært til stede, og hun har også skrevet låten.

STARTREKKEFØLGEN

Dette er startrekkefølgen i finalen av Eurovision Song Contest i Kiev lørdag.

1. Israel: IMRI – «I Feel Alive»

2. Polen: Kasia Moś – «Flashlight»

3. Hviterussland: Naviband – «Story of My Life»

4. Østerrike: Nathan Trent – «Running on Air»

5. Armenia: Artsvik – «Fly With Me»

6. Nederland: O'G3NE – «Lights and Shadows»

7. Moldova: SunStroke Project : «Hey, Mamma!»

8. Ungarn: Joci Pápai – «Origo»

9. Italia: Francesco Gabbani – «Occidentali's Karma»

10. Danmark: Anja Nissen – «Where I Am»

11. Portugal: Salvador Sobral – «Amar pelos dois»

12. Aserbajdsjan: Dihaj – «Skeletons»

13. Kroatia: Jacques Houdek – «My Friend»

14. Australia: Isaiah – «Don't Come Easy»

15. Hellas: Demy – «This is Love»

16. Spania: Manel Navarro – «Do It for Your Lover»

17. Norge: JOWST – «Grab the Moment»

18. Storbritannia: Lucie Jones – «Never Give Up on You»

19. Kypros: Hovig – «Gravity»

20. Romania: Ilinca og Alex Florea – «Yodel It!»

21. Tyskland: Levina – «Perfect Life»

22. Ukraina: O.Torvald – «Time» Tid

23. Belgia: Blanche – «City Lights»

24. Sverige: Robin Bengtsson – «I Can't Go On»

25. Bulgaria: Kristijan Kostov – «Beautiful Mess»

26. Frankrike: Alma – «Requiem»

(Kilde: EBU)

Eurovision Song Contes

* Musikkonkurranse som er åpen for medlemmene av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU). Har blitt arrangert årlig siden 1956.

* Sveitsiske Lys Assia vant den første konkurransen med låten «Refrain».

* På norsk er arrangementet ofte omtalt som Melodi Grand Prix.

* Irland er det mestvinnende landet gjennom historien, med sju seire – hvorav Johnny Logan står for to som artist og i tillegg én som låtskriver.

* Sverige har seks seire, mens Frankrike, Luxembourg og Storbritannia har alle fem hver. Norge har vunnet tre ganger, i 1985, 1995 og 2009.

* På grunn av økning i deltakerland ble det i 2004 innført en ordning med delfinaler, der de fleste landene deltar i håp om å nå selve finalen. «De fem store» i EBU – Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia – går sammen med arrangørlandet rett til finalen.

* Konkurransen holdes i år i Kiev, etter at ukrainske Jamala vant i fjor med "1944".

Kilder: Wikipedia, EBU

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden