Brende taus om Nord-Korea-samtaler i Norge

Utenriksminister Børge Brende (H) er for tiden på reise i USA.
Utenriksminister Børge Brende (H) er for tiden på reise i USA. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge er i utgangspunktet åpen for fredsoppdrag, ifølge utenriksminister Børge Brende (H), som ikke vil kommentere meldingene om Nord-Korea-samtaler i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norge stiller seg selvsagt, når vi blir spurt, i utgangspunktet åpen for freds- og forsoningsoppdrag i viktige saker. Men vi kommenterer ikke det som er konkrete freds- og forsoningsoppdrag, og som eventuelt ville vært i en veldig delikat fase, sier Brende til NTB.

Han er for tiden på reise i USA for å møte amerikanske tjenestemenn og delta på Arktisk råd i Fairbanks i Alaska.

Krisen omkring Nord-Koreas atomprogram ble tema i Brendes møter med USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster og president Donald Trumps svigersønn og spesialrådgiver Jared Kushner.

– USA er veldig klar på at man må finne løsninger internasjonalt som sikrer at dette programmet ikke blir videreutviklet, sier Brende.

Han peker samtidig på flere kompliserende faktorer, blant annet at det er vanskelig å få ut presis etterretningsinformasjon fra Nord-Korea.

Brende mener det er avgjørende å få krisen inn på et politisk spor, slik at ikke det ene ordet tar det andre og konflikten eskalerer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden