Åpen for alle - alltid

ME-syke vurderer gruppesøksmål mot staten etter vaksineforsøk

200 ME-syke som deltok i et vaksineprogram mot hjernehinnebetennelse på slutten av 1980-tallet vurderer nå å gå til gruppesøksmål mot staten. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
200 ME-syke som deltok i et vaksineprogram mot hjernehinnebetennelse på slutten av 1980-tallet vurderer nå å gå til gruppesøksmål mot staten. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

200 ME-syke som deltok i et vaksineforsøk på slutten av 1980-tallet undersøker muligheten for å gå til et felles søksmål mot staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har prøvd på mange måter. Nå er det bare et gruppesøksmål som står igjen. Mange er så svake at de ikke vil klare en egen rettssak, sier ME-syke Lene Loe til NRK.

De 200 personene som vurderer å gå til et gruppesøksmål mot staten er medlemmer av Organisasjonen Rettferdighet og oppreisning for meningokokkvaksineskadde (Rom). De mener de ble syke av statens vaksineforsøk da de var tenåringer, men kun et fåtall har fått erstatning.

Totalt har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) fått 372 krav om erstatning, men kun tre av disse har fått medhold.

– Alle sakene er blitt behandlet individuelt. I mange av dem fant vi at vaksineforsøket ikke kunne være årsaken, blant annet fordi symptomene oppsto før forsøket eller lenge etter, sier kommunikasjonsdirektør Øydis Castberg i NPE til samme kanal.

En av dem som likevel fikk medhold var May Britt Hovland. Ved slutten av 2013 besluttet Høyesterett at den ME-syke kvinnen hadde krav på erstatning etter å ha blitt syk av vaksineforsøket, noe som ble betegnet som en viktig prinsipiell sak.

I en granskningsrapport som ble frigitt for ti år siden ble flere sider av forsøket kritisert, blant annet at helsemyndighetene hadde tonet ned informasjon om bivirkninger. Vaksineprogrammet på 1980- og 90-tallet var et forsøk på å få bukt med sykdommen hjernehinnebetennelse, som forårsakes av bakterien meningokokk.