Halvparten av flyktningene i Norge har jobb
Bare vel halvparten av flyktningene i alderen 25 til 54 år i Norge er i jobb. For hele befolkningen i samme alder er åtte av ti i arbeid
Sysselsettingsandelen er 53,3 prosent blant flyktningene i aldersgruppen 25 til 54 år. I hele befolkningen er nesten 80 prosent i arbeid i denne aldersgruppen, altså en forskjell på 26,6 prosentpoeng. Det viser tall Statistisk sentralbyrå la fram onsdag.
Familieinnvandrere til flyktninger er inkludert i flyktninggruppen og tallene er registrert i fjerde kvartal 2015.
For aldersgruppen 15 til 74 år, som er den aldersgruppen som omfattes av SSBs arbeidsmarkedsstatistikk, er sysselsettingsandelen 47,3 prosent. Tilsvarende tall for hele befolkningen er 66,1 prosent, en forskjell på 18,8 prosentpoeng.
Utdanning viktig
Botiden i Norge har stor betydning for sysselsettingsnivået. Flyktninger med botid på mellom 7 og 19 år har en sysselsetting på 50 til 53 prosent. Gruppen som har bodd minst 20 år i Norge har en sysselsetting tett opptil 60 prosent
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenAlder når folk kom til Norge har også mye å si. Sju av ti i gruppen som var yngre enn 19 år da de kom, er i arbeid etter å ha bodd 20 år eller mer i Norge.
Utdanningsnivået har også stor betydning. De som har kun grunnskole har desidert lavest andel sysselsatte uavhengig av flyktningbakgrunn. Siden over halvparten av flyktningene kun har grunnskole, trekker denne gruppen gjennomsnittet en del ned. Flyktninger med videregående eller høyere utdanning tatt i Norge har en sysselsetting bare noen få prosentpoeng under hele befolkningen på samme utdanningsnivå.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFolk fra Sri Lanka topper listen
Blant flyktningene fra Somalia har tre av fire ingen utdanning eller kun grunnskole. Deretter kommer flyktninger fra, Afghanistan, Eritrea og Myanmar med andeler på rundt 70 prosent i denne kategorien. Blant somaliere og afghanere har omkring én av ti ingen fullført utdannelse, viser SSB-rapporten
Flyktninger fra Sri Lanka har høyest sysselsetting, med 69,4 prosent. De fra Bosnia-Hercegovina og Chile befinner seg i det øvre sjiktet blant flyktninger med henholdsvis 64,1 og 62,4 prosent sysselsatte. Blant somaliere er 30 prosent sysselsatte, irakere 43 prosent og for syrernes del er andelen 18 prosent.