Kommune og skogeiere uenige om fremtiden for OLs «Fakkelmann»

Fakkelmannen i Øyer kommune har etter OL på Lillehammer i 1994 blitt et ikon for innbyggere, næringsliv, hytteeiere og turister. Symbolet er godt synlig fra Hafjell.
Fakkelmannen i Øyer kommune har etter OL på Lillehammer i 1994 blitt et ikon for innbyggere, næringsliv, hytteeiere og turister. Symbolet er godt synlig fra Hafjell. Foto: Inger Berg / NTB scanpix

Grunneierne som eier skogsfeltet der OL-ikonet Fakkelmannen er hogget ut, krever 3,6 millioner kroner fra Øyer kommune for at landemerket skal bevares.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakkelmannen er en stor figur i fjellsiden som er laget ved å hogge ut skog etter formen til en mann med fakkel. Lokale skogeiere har signalisert at de ønsker å hogge ned mer skog rundt Fakkelmannen, og de har fremlagt et millionkrav for det 370 mål store skogsområdet, skriver VG. Nå truer kommunen med ekspropriasjon om forhandlingene med grunneierne ikke fører fram.

Øyer Næringsråd har startet en innsamlingsaksjon i håp om å få inn 1,2 millioner kroner, som sammen med én million fra kommunen skal brukes til å bevare ikonet, skriver Lillehammer Byavis. Innsamlingen har så langt fått inn knapt over 50.000 kroner.

Men grunneierne ønsker enda en million til.

– Den forrige rådmannen i Øyer kommune, Sveinar Kildal, mente på denne tiden i fjor at det var en fornuftig pris. Den nye rådmannen er av en annen oppfatning, sier grunneier Odd Arne Steinfinsbø, som deltar i forhandlingene med kommunen.

3,6 millioner tilsvarer en årlig leie på 70 000 kroner rundt 50 år fram i tid, skriver VG.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært