OBS-varsel om snø over store deler av Østlandet

Snø og sludd ventes over store deler av Østlandet mandag. Bildet, som ble tatt i 2012, er fra Økern i retning Sinsen innover mot Oslo. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Snø og sludd ventes over store deler av Østlandet mandag. Bildet, som ble tatt i 2012, er fra Økern i retning Sinsen innover mot Oslo. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag morgen er det store trafikale problemer flere steder i landet. Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold. Trafikanter som ikke har vinterdekk bli bedt om å la bilen stå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et lavtrykk fører til mye snø mandag, og det vil være mest nedbør om formiddagen, ifølge Meteorologisk institutt.

Det er fullt kaos i biltrafikken på Østlandet etter snøfall tidlig mandag morgen. En rekke veier er blokkert, og både biler og lastebiler har store problemer, melder TV2 mandag morgen.

Gislefoss: – La bilen stå

– Jeg vil anbefale alle som har skiftet til sommerdekk om å la bilen stå mandag morgen. Da kommer det mye snø over Oslo og resten av Sør- og Østlandet, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til Aftenposten.

Det er kaldt i atmosfæren, men noe varmere i bakken. 10–15 centimeter er vel litt mer korrekt i dette tilfellet, sier meteorologen.

Mest sannsynlig vil det legge seg snø i veibanen når nedbøren er på sitt mest intense om natten og formiddagen.

Sjekk hvordan været blir der du er

OBS-varselet gjelder for fylkene Telemark, Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus og Buskerud. Det er ventet temperaturer ned mot 0 grader og bortimot 20 millimeter nedbør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Over hele Østlandet sør for Lillehammer blir det mest sannsynlig snø i kombinasjon med sludd, og ikke regn. Nord for Lillehammer ventes lite nedbør, sier vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss til NTB.

20 millimeter nedbør kan ofte omregnes til 20 centimeter snø, men Gislefoss regner ikke med at det kommer til å legge seg så mye snø på Østlandet.

Forsinkelser på Gardermoen

Mange avganger på Gardermoen er forsinket etter at vinteren kom tilbake til Østlandet mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinteren kom tilbake, og snøen må ryddes vekk fra rullebane og fly. Noen forsinkelser kan oppstå, advarer Oslo Lufthavn.

– Vi har halv kapasitet, og litt under det, fordi vi må brøyte og flyene må avises, sier pressetalsmann Lasse Vangstein i Avinor til VG.

Passasjerene skal likevel møte som normalt.

– Trenger vinterdekk

Har du skiftet til sommerdekk kan det by på vanskeligheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være mange som trenger vinterdekk på mandag, sier meteorolog ved StormGeo, Beate Tveita. til TV 2.

Spesielt behagelig blir det imidlertid ikke å gå heller. En kombinasjon av sludd og vind som øker til lett bris fra nord-nordøst utover dagen er ikke ideelt turvær.

Bedre vær i vente

Værforholdene ventes å bedre seg noe i løpet av tirsdag. Da øker temperaturen til nærmere sju grader, og nedbøren roer seg.

– Det blir stort sett oppholdsvær, men det kan komme noen byger, sier Gislefoss.

Et gjensyn med sola ventes onsdag, og temperaturen vil stige gradvis utover i uka, ifølge Yrs langtidsvarsel.