Politiledere vil sende ut færre med ulovlig opphold

Mazyar Keshvari, innvandringpolitiske talsmann i Frp, understreker at det er politiet som er underlagt folkevalgte organer, og ikke motsatt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Mazyar Keshvari, innvandringpolitiske talsmann i Frp, understreker at det er politiet som er underlagt folkevalgte organer, og ikke motsatt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens mål om å sende 9.000 personer uten lovlig opphold ut av Norge i år er altfor høyt, mener Norsk Politilederlag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politilederlaget frykter mange kan miste tilliten til politiet dersom de blir utsatt for kontroller flere ganger for at Norge skal nå målet.

– Det er et politisk satt tall, uten nødvendigvis å ha rot i et behov. Det er ikke lenger grunnlag for å ha et så høyt måltall for uttransporteringer, sier Geir Krogh, leder i Norsk politilederlag til NRK.

I etterkant av den store asyltilstrømningen høsten 2015 ble politiets måltall for utsending i 2016 oppjustert til 9.000. Resultatet ble i overkant av 8.000, som er ny rekord. Men i 2016 ble antallet asylsøkere bare en tidel av ankomsttallene i 2015, og da blir det færre å sende ut.

– Det er i statsbudsjettet for 2017 lagt til grunn at den intensiverte innsatsen på returer av personer uten lovlig opphold videreføres. Det er lagt til grunn at 9.000 uten lovlig opphold skal returneres i 2017, og Stortinget har bevilget 105 millioner ekstra til dette, basert på vårt forslag, sa statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til Politiforum i januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uheldig

Styremedlem Jan Erik Haugland i politilederlaget har tatt initiativ til en debatt internt i politiet om de etiske sidene av arbeidet med kontroll og utsending av personer uten lovlig opphold. Han er enig i at returtallene er satt svært høyt for 2017.

– De er satt på bakgrunn av en ekstrem situasjon vi hadde i Norge i 2015, men som vi ikke lenger har, sier han til bladet Politilederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Poenget er at når det er færre å ta av, men målkravet fortsatt er like høyt, så kan mennesker som er uskyldige og ikke kriminelle, bli utsatt for kontroll. Det kan være uheldig, sier Haugland.

Les også: Per Sandberg frykter asylliberalisering fra Ap

Ikke aktuelt – politikerne bestemmer

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Mazyar Keshvari, sier at regjeringen ikke vil revurdere måltallet med det første.

– Ikke i inneværende år. Dernest er det viktig å understreke at i en demokratisk rettsstat er det politiet som er underlagt folkevalgte organer, og ikke motsatt. Det er helt avgjørende for å få lave ankomsttall å ha en streng innvandringspolitikk, som innebærer at de som har begått kriminalitet, de som har fått avslag, skal ut av landet, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Ukjent hvor mange som er ulovlig i Norge

I dialog med departementet

Politidirektoratet sier de er i dialog med departementet om måltallet

– 9.000 utsendelser i 2017 er et høyt og krevende måltall, og vi er i dialog med departementet om det. Vi har også jevnlig dialog med politidistriktene om dette temaet. Vi så allerede i fjor at vi slet med å oppfylle det høye måltallet, men oppnådde likevel det høyeste antall returer fra Norge noensinne, etter en formidabel innsats fra politiets side, ser Jan Eirik Thomassen, seksjonssjef for Grense- og utlendingsseksjonen i Politidirektoratet til Politilederen.

Les også:

Over 1.000 asylsøkere overført til Norge

Asylsøkere over Storskog ville bort fra Norge