Vil beholde blodprøver fra nyfødte

Helsedepartementet foreslår å lagre spedbarnsblodprøver til evig tid for forskning, i stedet for å slette dem etter seks år slik som i dag.

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Å lagre blodprøvene skal bidra til helsehjelp, kvalitetssikring, metodeutvikling og forskning, skriver Aftenposten. Normalt testes nyfødte for 23 sjeldne sykdommer gjennom blodprøvene, som tas kort tid etter at barnet er 48 timer gammelt.

– Vi har fått tilbakemelding fra FHI og forskere om at lagring av prøver kan spille en avgjørende rolle for fremtidig forskning. Det kan utvides til å gjelde flere sjeldne sykdommer som krever tidlig behandling, sier helseminister Bent Høie, til avisen.

Les også: Forskere: – Spedbarn bør dele rom med foreldrene

Forslaget skal sendes på høring til sommeren. Det innebærer at foreldre kan trekke tilbake samtykket til lagring av blodprøven når som helst.

– Dersom befolkningen ikke er trygg på dette, kan tilliten og oppslutningen om nyfødtscreeningen, som har til hensikt å beskytte barn mot noen alvorlige sykdommer, bli alvorlig svekket, sier leder av referansegruppen for nyfødtscreening, Trond Markestad.

Les også: Første baby med DNA fra tre foreldre er født

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden