Oslo: Gutt (15) døde etter forgiftning

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 15 år gammel gutt ble funnet død på gutterommet etter å ha inntatt et narkotisk stoff som anslås å være 10.000 ganger sterkere enn morfin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ble beslaglagt et stoff på rommet hans som etter analyse viste seg å være karfentanil. Vi antar at stoffet er bestilt via det "mørke nettet", sier lederen av voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Stein Olav Bredli, i en pressemelding.

Dødsårsaken antas derfor å være forgiftning ved inntak av karfentanil, og politiet etterforsker nå saken.

Karfentanil er et ekstremt potent opioid, både i svært små doser og ved berøring. Stoffet tilhører gruppen fentanyler og anslås å være 10.000 ganger sterkere enn morfin.

– Det er veldig farlig. Det er mye verre enn alle andre stoffer man har hørt om, sier spesialist i klinisk farmakologi og overlege ved Oslo universitetssykehus, Merete Vevelstad, til NTB.

Svært dødelig

Stoffet som ble beslaglagt på rommet til 15-åringen var i en liten lynlåspose tusjmerket C-50 og inneholdt få milligram med pulver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Karfentanil er 100 ganger sterkere enn fentanyl, og dosen som skal til for å ta livet av en håndfull mennesker er så liten som en brøkdel av et saltkorn, sier Vevelstad.

Overlege Knut Erik Hovda ved akuttmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus tror ikke folk er klar over styrken til karfentanil.

– Jeg tror det dreier seg om en mangel på kunnskap. Når man er ute etter rusmidler og ønsker å prøve noe nytt og sterkere, søker man ofte rusmidler fra mange type kilder, uten at man kjenner omfanget av, eller styrken til stoffet, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mulig å overleve om man blir eksponert for stoffet. Motgiften er den samme som brukes ved overdoser av blant annet heroin og morfin, så ambulansepersonell har den tilgjengelig.

Første beslag i Norge

Dette er første gang det er gjort beslag av karfentanil i Norge. Det bekrefter Ole Røed Bilgrei, forsker ved avdelingen for rusmiddelbruk ved Folkehelseinstituttet. Der har nemlig forskerne et tidlig varslingssystem der de registrerer alle funn av nye psykoaktive stoffer som blir funnet i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er i og for seg et gammelt stoff, og ble så vidt jeg vet syntetisert på 70-tallet, men dette er første gang vi ser noe til det i Norge, sier Bilgrei til NTB.

– Det har vært knyttet overdoser hos mennesker med bruken av disse stoffene i Øst-Europa, som Latvia, Estland og Russland, men også i USA, der det ble funnet utblandet i heroin, sier han.

Smugles trolig til Norge

I en pressemelding skriver Kripos at de siden 1. januar 2016 har registrert fire beslag av fentanyl, ett beslag av acetylfentanyl, tre beslag av furanylfentanyl, og ett av karfentanil.

Det er bekreftet minst to dødsfall knyttet til de to sistnevnte stoffene.

– Det er grunn til å tro at fentanyl-preparater i ulike varianter smugles inn til Norge med post, skriver Kripos.

Vevelstad forteller på generelt grunnlag at nye syntetiske stoffer ofte stammer fra Asia, men at de blir pakket om og distribuert videre i Europa.

Karfentanil:

* Karfentanil er et såkalt fentanyl-derivat og er et ekstremt potent opioid som er dødelig i svært små doser og ved berøring.

* Stoffet er 10.000 ganger sterkere enn morfin og 100 ganger sterkere enn det potente legemiddelet fentanyl.

* Karfentanil er ikke godkjent for bruk på mennesker, men har i noen tilfeller vært brukt som narkosemiddel på store dyr, som for eksempel elefanter.

* Karfentanil selges gjerne som pulver eller blotterpapir, men tabletter, spray og annet finnes også tilgjengelig.

* Ett enkelt korn av pulver er nok til å gi dødelig forgiftning, og ett gram karfentanil tilsvarer 50.000 dødelige doser.

* Allerede få minutter etter inntak inntrer livstruende virkninger, som er dødelige uten motgift. Man blir desorientert og raskt sløv, og slutter å puste. Pupillene blir små og huden klam.

(Kilde: Kripos, Oslo universitetssykehus)