Foran Arbeiderpartiets landsmøte:Støre varsler innskrenkninger for bemanningsbyråer

VIL STRAMME TIL: Jonas Gahr Støre vil at bemanningsbyråer skal begrenses til å levere nødvendige vikarer, ikke overta for fast ansatte, varsler han før Arbeiderpartiets landsmøte denne uka.
VIL STRAMME TIL: Jonas Gahr Støre vil at bemanningsbyråer skal begrenses til å levere nødvendige vikarer, ikke overta for fast ansatte, varsler han før Arbeiderpartiets landsmøte denne uka. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bemanningsbyråene økte aktiviteten i bygg- og anleggsbransjen med hele 24,2 prosent i 2016. Nå varsler Ap-leder Jonas Gahr Støre innstramminger hvis det blir regjeringsskifte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At vi har en vikarbransje, er naturlig for å ta unna svingninger i sesonger. Men at vi får en bemanningsbransje som går utover dette, er ikke bra.

Det sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da partiledelsen tirsdag innkalte pressen foran landsmøtet som går av stabelen torsdag til søndag denne uka.

Uroen har vært voksende i arbeidslivet for at bemanningsselskapene i noen bransjer, som bygg og anlegg i Osloområdet, overtar mer eller mindre for entreprenørselskapene.

Statistikken fra NHO Service, som organiserer bemanningsbransjen, viser at deres medlemmer økte aktiviteten målt i utførte timer med 24,2 prosent i fjor. Omsetningen i kroner og øre steg med hele 27,9 prosent.

I tillegg er mer og mindre seriøse firmaer som ikke organiserer seg, i markedet.

Utviklingen er nå slik at også NHO reagerer.

Les: NHO vil ha slutt på at innleide erstatter fast ansatte

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye større enn entreprenørfirmaene

– Vil Ap fortsatt tillate bemanningsbyråer som går langt utover å dekke behovet for vikarer?

– Nei, vi ønsker ikke en bemanningsbransje som går langt utover å dekke behovet for vikarer. Vi kan ikke ha en bemanningsbransje som skal dekke hovedbehovet for ansatte, klargjør Støre på ABC Nyheters spørsmål.

– Den mest systematiske måten å gå rundt forsøkene på å forhindre sosial dumping på i Norge, er framveksten av bemanningsbyråer, sa Roar Eilertsen, daglig leder i De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte, i mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall bygningsarbeidere i de seks største bemanningsbyråene var i 2011 dobbelt så høyt som i de seks største entreprenørfirmaene i Oslo. I 2015 var de seks ganger så mange, opplyste Eilertsen.

Og i 2016 vokste virksomheten altså med ytterligere en fjerdedel.

Ifølge Eilertsen innebærer bemanningsbyråene en alvorlig svekkelse av fagbevegelsen, og er beskyttet av EUs regelverk som Norge gjennom EØS-avtalen har påtatt seg å følge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: EU-parlamentariker: – EU-lov gir sosial dumping

Nulltimerskontrakter

Bemanningsbransjen har fått tillatelse til å operere med såkalt «nulltimerskontrakter». Det betyr at de gir folk fast ansettelse, men bare betaler lønn i perioder med oppdrag, noe som gir dem en økonomisk konkurransefordel i forhold til ordinære byggefirmaer med fast ansatte med normal lønnsutbetaling hver måned.

Arbeiderpartiet vil fjerne dette lønnssmutthullet, varslet Støres rådgiver Jonas Bals i ABC Nyheter i september i fjor.

Men hvordan, er nå spørsmålet.

– Hva er ditt alternativ, en plikt til heltids ansettelse i bemanningsselskaper med lønn hele tiden?

– Vi vil forby nulltimerskontrakter. Så skal vi i tråd med det norske trepartssamarbeidet sette oss ned med partene og se hvordan regelverket skal treffe godt. Vi kommer til å profilere og komme tilbake til kampen mot sosial dumping på landsmøtet, sa Støre til ABC Nyheter på tirsdagens pressekonferanse.

Dagens regjering holder fast på denne åpningen for bemanningsbyråene.

Les: Regjeringen lar bemanningsbyråer droppe lønn til ansatte