Terrorsiktets (17) «bombe»: –Beholder som inneholdt lightergass og spiker

Tungt bevæpnet politi på plass i forbindelse med fengslingsmøte for 17-åringen som er siktet etter bombefunn i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Tungt bevæpnet politi på plass i forbindelse med fengslingsmøte for 17-åringen som er siktet etter bombefunn i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksplosivene som en 17-åring ble pågrepet med i Oslo lørdag kveld, besto av lightergass og spiker, ifølge PST. Mandag ble gutten varetektsfengslet i to uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siktelsen mot 17-åring

* 17-åringen som ble pågrepet med eksplosivt materiale på Grønland i Oslo i helgen, er siktet etter paragraf 142 i straffeloven. Det han er siktet for, rammes av en bestemmelse som kan gi inntil 15 års fengsel.

* Bestemmelsen rammer den som ulovlig mottar, besitter, sprer, transporterer eller på annen måte har ulovlig befatning med et eksplosivt eller radioaktivt materiale, eller en kjernefysisk eller radioaktiv anordning som for eksempel skal brukes til å gjøre noe som gir fare for tap av menneskeliv eller betydelig skade.

(Kilde: Lovdata)

Han er ilagt brev- og besøkskontroll og medieforbud i hele perioden, ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett.

– Han tok det med fatning, men han var selvfølgelig veldig opprørt, sier forsvarer Aase Karine Sigmond, som sier at hun ikke er enig i at vilkårene for fengsling var til stede.

Omfattende vakthold i retten

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde bedt om lukkede dører under fengslingsmøtet av hensyn til etterforskningen, noe de fikk rettens medhold i. Utenfor rettssalen var det væpnet politi, noen med maskinpistoler.

17-åringen har tatt betenkningstid når det gjelder fengslingsspørsmålet. Samtidig håper forsvareren at PSTs etterforskning skal avdekke at han ikke kan mistenkes etter siktelsen.

Trolig blir gutten plassert på en avdeling med yngre innsatte i et fengsel på Østlandet, og ikke en barnevernsinstitusjon. PST kunne ikke be om mer enn to uker i varetekt fordi den siktede er under 18 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Forsvarer til angrep på PST: – Dette har gått over alle støvleskaft

Spiker

Lørdag kveld ble et større område på Grønland i Oslo sperret av etter funnet av en bombelignende gjenstand ved Vaterlands bro i Grønlandsleiret i Oslo. Samtidig ble 17-åringen, som er russisk statsborger, pågrepet.

PST omtaler gjenstanden som 17-åringen ble pågrepet med, som en primitiv enhet.

– Det snakk om en beholder som inneholdt lightergass og hvor det var teipet spiker på utsiden. Slik vi ser det, har det vært et skadepotensial ved den enheten, men at det har vært begrenset, sier politiadvokat Kathrine Tonstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvareren står fast på at det dreier seg om "guttestreker", og under fengslingsmøtet begjærte hun klienten løslatt.

Bakgrunn: – 17-åring kan knyttes til Syria-farere

Ifølge Aftenposten kommer familien til den siktede fra Kaukasus, og de har vært bosatt i Vadsø. Politiets sikkerhetstjeneste PST bekrefter at de har hatt kjennskap til den pågrepne fra tidligere. Det dreide seg da om forebyggende tiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I avhør har han sagt at han tar personlig avstand fra IS og at han er imot terror og vold. En av grunnene til at han tar avstand fra IS, er at han ikke aksepterer den voldsbruken de utøver. Men han har hatt kontakt med personer som var i PST søkelys i 2015, da han var 15 år gammel. Det er ikke bestridt, sier forsvarer Sigmond.