Brende: USA-angrep forståelig fra sett fra norsk side

Utenriksminister Børge Brende (H) sier det amerikanske rakettangrepet mot en syrisk militærbase er forståelig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) sier det amerikanske rakettangrepet mot en syrisk militærbase er forståelig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brende (H) sier det amerikanske rakettangrepet mot en syrisk militærbase er forståelig, i lys av den forferdelige situasjonen i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brende betegner det som antas å være et gassangrep fra det syriske regimet som grusomt, og mener det med all tydelighet viser Syria-krigens brutalitet.

– Situasjonen er komplisert. Men fra norsk side har vi forståelse for at det ble reagert ett det grusomme angrepet tidligere i uka. Angrepet synes å være begrenset og konsentrert til militære mål, sier Brende i en epost.

Han mener det sender et kraftig signal til Assad om at det syriske regimet må stanse angrep på uskyldige sivile.

– De har en lang historie med flere angrep mot egen befolkning, som også inkluderer tidligere bruk av kjemiske våpen. Det anslås at mer enn 400.000 mennesker har blitt drept i løpet av de seks årene konflikten har vart, og Norge har gjentatte ganger fordømt angrep på sivilbefolkningen og bruk av kjemiske våpen, sier utenriksministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han håper nå at Sikkerhetsrådet kan komme fram til en enighet om en felles reaksjon på gassangrepet.

– Det er beklagelig at de så langt ikke har kommet til enighet. Sikkerhetsrådet må nå ta sitt ansvar for å løse konflikten. Veien til fred og en varig politisk løsning kan bare gå gjennom forhandlinger, sier Brende.

Utenriksministeren opplyser også at Norge ble varslet om angrepet på militære kanaler kort tid før det fant sted.

Les også: USA angrep syrisk flybase med raketter

Putin anklager USA for en aggressiv handling mot Syria

Storbritannia gir full støtte til amerikansk Syria-angrep

Saudi-Arabia gir full støtte til USAs rakettangrep i Syria