Russland vil sende atomubåt langs norskekysten

De russiske atom-ubåtene "Daniil Moskovskij" (t.v.) og "Kostroma".
De russiske atom-ubåtene "Daniil Moskovskij" (t.v.) og "Kostroma". Foto: Novosti / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland planlegger å sende verdens største atomubåt langs norskekysten i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge The Independent Barents Observer skal den 172 meter lange ubåten delta på den russiske marinens parade utenfor St. Petersburg i juli. Den skal seile ut av Kvitsjøen, langs Norges kyst, inn mot Skagerrak og videre inn i Østersjøen før den kommer til St. Petersburg 30. juli.

Dmitrij Donskoj er den eneste Tyfon-ubåten som fortsatt er i drift. Den ble opprinnelig bygget for å sørge for at Sovjetunionen ville være forberedt på gjengjeldelse i tilfelle landet ble utsatt for et atomangrep. Ubåten er utstyrt med 20 missiler og opptil 200 atomstridshoder.

– Jeg blir bekymret når en 40 år gammel atomubåt med to relativt store reaktorer om bord skal seile så langt langs norskekysten og inn i Østersjøen. Nordiske myndigheter må sørge for at de har eksakte tidspunkter for reisen slik de kan gjøre forberedelser. Det er også nødvendig å få forsikring om at det ikke er noen atomvåpen om bord, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til nettstedet.

Den russiske marinen venter kun på en godkjenning fra president Vladimir Putin, som er ventet å gi sitt klarsignal om en måneds tid.

VIDEO: Dette er ubåten Dmitrij Donskoj.