Påskeværet: Best i øst og sør, verst i nord og vest

<p>– Det er for tidlig å spå påskeværet, men vi kan vel slå fast at det ikke blir noen «knallpåske», sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.</p>
– Det er for tidlig å spå påskeværet, men vi kan vel slå fast at det ikke blir noen «knallpåske», sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

En knapp uke før palmehelgen varsler meteorologene en kjølig start på påsken. Slår dagens prognoser til ligger det an til en dårlig påske nordpå, mens Østlandet trolig stikker av gårde med det fineste været.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du på jakt etter snø er fjellene i vest og Nord-Norge generelt sikre stikk. I sør og øst ligger det trolig mer til rette for båtpuss og dugnad i hagen.

– Det er langt fram i tid, og Norge er et langt land. Men som det ser ut nå, vil vi få en kjølig påske. Temperaturene vil være milde de første dagene av påskeuka, men så faller temperaturene, sier Terje Alsvik Walløe, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, til Dagbladet.

Om det blir behov for å finne frem solkremen, er ennå usikkert.

– Det kan bli sol, men hvor og når er for tidlig å si noe om. I lavlandet vil det bli plussgrader, mens i fjellet ser det ut til å bli minusgrade, sier meteorologen.

I slutten av neste uke vil det ligge et stort høytrykk over Europa, noe som vil kunne styre lavtykkene inn mot Island. Hvilken bane lavtrykkene får vil avgjøre påskeværet, om det blir sol eller nedbør.

Best i sør og øst, dårligst i nord

– Østlandet ligger best an uansett. Når lavtrykkene går mot Island, kommer vinden enten fra sørvest eller nordvest, og da ligger Østlandet i le. Sør- og Vestlandet må regne med perioder med vind og nedbør. Nord-Norge ligger dårligst an, og kommer nok til å få dårligst vær i påsken slik prognosene ser ut nå, forklarer Storm-meteorolog Olav Krogsæter til TV2.

I sør og øst ligger det trolig mer til rette for båtpuss og dugnad i hagen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
I sør og øst ligger det trolig mer til rette for båtpuss og dugnad i hagen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Mange steder i landet har årets vinter vært snøfattig, og med relativt høye dagtemperaturer årstiden tatt i betraktning.

Andre steder, som i de tre nordligste fylkene, har det vært relativt mye snø og mer stabilt, kaldt vær. I Tromsø sentrum er det nå om lag én meter snø. I store deler av Sør-Norge er det snøfritt i lavlandet.

Lite snø sørøst, mye snø i nord

– Det er store forskjeller i snødybden dette året. Særlig i sørøst er det lite snø for årstiden, mens det er mye nord og i fjelltraktene på Vestlandet. Det er lite snø på flere av de store vinterdestinasjonene som Geilo, Beitostølen og Hemsedal. I Hemsedal, på 648 meter over havet, er det bare bakker, forteller statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt, til NRK.

Ut fra dagens tilgjengelige værdata slår meteoroloegn fast følgende:

– Det er for tidlig å spå påskeværet, men vi kan vel slå fast at det ikke blir noen «knallpåske». Det kommer kjølig luft fra nord, som vil prege hele landet, så varmen kom litt på Østlandet. For Nord- og Midt-Norge ser det heller ikke lovende ut, sier Alsvik Walløe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden