Ny norsk islamsk organisasjon kan bli større enn Islamsk råd

Basim Ghozlan mener en ny islamsk paraplyorganisasjon kan bli større enn dagens IRN. Arkivfoto: Morten Holm/ NTB scanpix
Basim Ghozlan mener en ny islamsk paraplyorganisasjon kan bli større enn dagens IRN. Arkivfoto: Morten Holm/ NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styret i Islamsk Råd representerer færre muslimer enn konkurrentene som vurderer å bryte ut av organisasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge tall fra Fylkesmannen i Akershus og regjeringen.no representerer Islamsk Råds styremedlemmer moskeer som kun utgjør 25 prosent av organisasjonens medlemsmasse, skriver Dagsavisen.

De ni nyinnvalgte styremedlemmene representerer Minhaj ul Quran, Dar el Emaan Trondheim, Søndre Nordstrand Muslimske Senter, Muslimsk Fellesråd Rogaland, Islamsk Kultursenter Nordland, Minhaj Ul-Quran, Central Jam-e Mosque World Islamic Mission og Tauheed Islamic Centre som til sammen utgjør omtrent 20.496 av IRNs medlemmer.

Les også: Én kvinne og åtte menn inn i Islamsk Råds ny styre

Basim Ghozlan, forstander for Det islamske forbundet Rabita, forteller til avisen at de opptil åtte moskeene som vurderer å opprette en konkurrent til IRN, representerer nesten dobbelt så mange.

– Til sammen kanskje opp mot 40.000 av medlemsmassen, anslår Ghozlan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Islamsk Råd oppgir selv at de har rundt 82.000 medlemmer. Ansettelsen av nikabkledde Leyla Hasic som administrasjonskonsulent i IRN har utløst full strid blant rådets medlemmer.

Tidligere har generalsekretær Mehtab Afsar påpekt at det helt frivillig å være medlem i organisasjonen.

– Vi kan ikke holde fast medlemmer med tvang. Dersom en eller to melder seg ut vil vi fremdeles være en paraplyorganisasjon, har han sagt til NRK.

Den bosniske og albanske moskeen med rundt 14.000 medlemmer til sammen har meldt at de er på vei ut. I tillegg har Islamic Cultural Center, Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat og Det islamske forbundet Rabita startet arbeidet med å forankre en utmeldelse i sine organisasjoner.

Les også: Kulturministeren kaller Islamsk Råd inn på teppet

Ghozlan arbeider for å starte en ny organisasjon fordi han mener dagens IRN ikke oppfyller sitt samfunnsoppdrag. Formålet vil være praktisk talt det samme som IRN har i dag.

Hans kone Lena Larsen var leder av Islamsk Råd fra 2000 til 2003, og Ghozlan var en aktiv medspiller da IRN ble stiftet i 1993. Han har tidligere sagt at prosessen allerede var i gang før Islamsk Råd ansatte en kvinne med nikab.