Tre fiskere i dramatisk forlis i Lofoten

– De klamret seg fast til den ene siden av båten, forteller redningsmannskapene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannskapet på tre måtte hoppe i havet etter at garn og tauverk hadde viklet seg inn i propellen på fiskebåten «Iselin».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var mye strøm. Vi holdt på i 12-15 minutter til vi fikk de opp. Båten var begynt å gå ned. Det var veldig kritisk og de hadde ikke fått på seg overlevingsdraktene skikkelig, forteller skipper på redningsskøyta «Det Norske Veritas», Frode Hansen, til Fiskeribladet.

– Tok inn masse vann

Bodø Radio fanget opp nødmeldinger fra fiskefartøyet klokken 15.10 tirsdag ettermiddag. Da befant den 15 meter lange båten seg utenfor Lofotodden ved sørvestenden av Moskenesøya i Nordland.

40 minutter senere ble mannskapet reddet opp av vannet. Fiskeskøyta lå da med ene siden under vann.

– De hadde fått tauverk og garn i propellen. Før redningsskøyta kom fram hadde de drevet et godt stykke ut i Moskenesstraumen. De tok inn masse vann, og båten gikk ned da redningsskøyta kom fram, forteller Frode Iversen i Hovedredningssentralen Nord-Norge til Lofotposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veldig kritisk

Klokken 16 gikk fiskebåten «Iselin» ned utenfor Lofotodden. Redningsskøyta måtte avbryte et annet oppdrag og sette kurs mot Moskenesstraumen.

– Det var veldig kritisk. Skipperen hadde ikke fått igjen drakten sin skikkelig, så han var våt og kald. Det var veldig heldig at vi var på Moskenes ettersom helikopteret var en god tid unna. Situasjonen kunne gått langt verre, sier skipperen på redningsskøyta «Det Norske Veritas».

I 2003 overleverte Det Norske Veritas et nytt fartøy til Redningsselskapet. Skipet fikk navnet "Det Norske Veritas". Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I 2003 overleverte Det Norske Veritas et nytt fartøy til Redningsselskapet. Skipet fikk navnet "Det Norske Veritas". Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det var styrmann Johan Leandersson som fikk oppdraget med å berge mannskapet opp av det frådende havet. Han beskriver bergingsaksjonen som dramatisk.

– Høye bølger

– Det var mye strøm og høye bølger. Da vi ankom så vi at de tre i mannskapet klamret seg fast til den ene siden av båten. Vi skjønte at det var lenge til helikopteret kom fram, og at vi måtte redde ut mannskapet selv, forteller styrmannen til Dagbladet.

Mannskapet var medtatt og nedkjølt etter redningsoperasjonen, men skal etter forholdene være i god behold.