Nytt senter mot cyberangrep

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det nye cyberkoordineringssenteret vil være operativt fra fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det nye cyberkoordineringssenteret vil være operativt fra fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetstjenestene skjerper innsatsen mot digitale trusler. Et felles cyberkoordineringssenter vil være operativt fra fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kunngjorde forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i et innlegg under sikkerhetskonferansen i Oslo tirsdag.

– Sikkerhetsutfordringene blir flere og mer komplekse. Det digitale rom brukes aktivt og i stadig større omfang til etterretning, sabotasje og påvirkning, sa Søreide, som la til at det hver dag avverges digitale angrep mot norske bedrifter og offentlige etater.

Samarbeid

Cyberkoordineringssenteret er omtalt i statsbudsjettet for inneværende år. Der heter det at senteret skal etableres i et samarbeid mellom Politiets sikkerhetstjeneste, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og E-tjenesten. Hensikten er å styrke evnen til å motvirke truslene i det digitale rom.

– Dette er en videreutvikling av samarbeidet i cyberkoordineringsgruppen og gjøres etter mønster av det felles kontraterrorsenteret som ble etablert i 2014, sier Søreide til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra fredag av vil tjenestene samles i felles lokaler og fram mot sommeren bygge opp samarbeidet og senteret. Det er også snakk om å trekke Kripos nærmere inn i arbeidet.

Informasjonsdeling

NSM-direktør Kjetil Nilsen sier senterets hovedoppgave vil være å sørge for informasjonsdeling mellom de fire etatene og unngå at de går i beina på hverandre.

– Mandatet endres ikke fra tidligere, og det er ikke snakk om en ny organisasjon, men en samarbeidsmekanisme etter modell av felles kontraterrorsenter, sier han.

Nilsen sier omfanget av alvorlige cyberangrep er økende. Samtidig rettes mange nye angrep mot mindre aktører, som gjerne oppfatter seg selv som ubetydelige i en større sammenheng.

– Det gjøres for at angriperen skal skaffe seg et brohode inn til andre og mer attraktive mål, sier han.

Sikkerhetstjenestene mener truslene kommer fra statlige aktører som Kina og Russland, men også ikke-statlige som for eksempel terrororganisasjoner.