Politiet slår alarm om veipirater langs norskegrensen

E6 langs norskegrensa på svensk side er en av veistrekningene hvor politiet har fått inn meldinger om veipirater. Her fra E6 på den norske siden.
E6 langs norskegrensa på svensk side er en av veistrekningene hvor politiet har fått inn meldinger om veipirater. Her fra E6 på den norske siden.  Foto: Johnny Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Sverige har fått inn en rekke meldinger om mistenkte veipirater de siste dagene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

E6 på norskegrensen og sørover mot Göteborg er en av veiene der veipiratene er på ferde, ifølge Expressen.

I et av tilfellene skal de uærlige bilistene ha forsøkt å lure til seg bensin på en ubemannet bensinstasjon i bytte mot verdiløst gull.

– Vi ser en tydelig kobling til E6, men det er også avstikkere. Generelt kan man si at de holder seg på europaveiene, men det har også vært tilfeller inne i Göteborg, sier Stefan Gustafsson, pressetalsmann for politiet i Region Väst, skriver Expressen.

Ifølge pressetalsmannen er målet til veipiratene å skape en situasjon der de får adgang til penger, betalingskort eller verdisaker.

Stopper eldre personer

Gustafsson sier videre at veipiratene «sjeldent er voldelige», men at det kan oppstå «en skremmende atmosfære hvis offeret nekter å godta bedragerens krav».

– Det er heller slik at de stopper en bil med en kvinne eller en eldre person, enn en 25-årig veltrent mann, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krimsjef Rune Albertsen ved Fredrikstad politidistrikt har tidligere advart mot å stanse dersom det er mistanke om at det kan være veipirater på ferde.

– Folk har fått frastjålet verdisaker, uttalte han til Fredriksstad Blad i 2015.

Tidligere metoder

Her er noen av veipiratenes metoder som tidligere er avslørt av politiet:

  • De bruker tre biler til å presse motorsykler til å stanse på veikanten.
  • De hevder å ha motorproblemer, og må ha hjelp. Lar du deg lokke ut av bilen, kan du risikere at ting blir stjålet eller i verste fall at bilen blir stjålet.
  • De hevder å ha gått tom for drivstoff, og ber om penger.
  • De forsøker å selge deg smykker og lignende som hevdes å være billig gull, men som i praksis er mer eller mindre verdiløst juggel.
  • Det har også vært tilfeller der de har kastet smykker inn gjennom vinduene i biler, for deretter på aggressivt vis ha krevd bilisten for penger. Noen har også truet til seg penger.

Les også: Veipiratenes nye skremmemetode