Mor tiltalt for å ha tvunget datter (14) til å stjele

To mindreårige jenter skal ha vært ofre for menneskehandel og blitt brukt til i Oslo til å stjele fra offentlige steder og kommunikasjonsruter i 2015. Nå er en mor og en storebror/eks-kjæreste tiltalt.
To mindreårige jenter skal ha vært ofre for menneskehandel og blitt brukt til i Oslo til å stjele fra offentlige steder og kommunikasjonsruter i 2015. Nå er en mor og en storebror/eks-kjæreste tiltalt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 14 år gamle dattera ble hentet fra utlandet og tvunget til å stjele. Nå risikerer mora og storebroren fengselsstraff, tiltalt for menneskesmugling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i 2015 at både dattera (født i 2001) og storebrorens daværende kjæreste (født i 1998) ble hentet til Oslo. De er begge tiltalt for menneskehandel i en sak som kommer opp for Oslo tingrett i morgen, tirsdag.

Opprinnelig er både de to mindreårige ofrene for menneskehandelen og de tiltalte fra eks-Jugoslavia. Jentene kunne ikke norsk da de ble hentet fra Belgia for å stjele på vegne av moren som fremstår som hovedperson.

Moren (født i 1971) skal, etter det ABC Nyheter kjenner til, også i andre europeiske land skal ha benyttet seg av mindreårige, blant annet dattera, som tyver.

Storebroren (født i 1992) er tiltalt for å ha bidratt til utnyttelsen av både sin lillesøster og tidligere kjæreste.

– Min klient vil erkjenne straffeskyld, sier hans advokat Erik Damman Stoltz, til ABC Nyheter.

Kunne ikke språket

I tiltalen, som omfatter grov menneskehandel, fremkommer det at de to mindreårige ble utstyrt med mobil og falsk identitet og sendt ut for å stjele.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De var begge i en sårbar situasjon på grunn av avhengighetsforholdet, og fordi de ikke kunne språket «og ikke hadde penger til hjemreise eller til å betale for hotelloppholdene».

Les også: Flaxlodd-bande fra Øst-Europa pågrepet i Vestfold

Det har ikke lykkes ABC Nyheter å få en kommentar fra morens advokat, André Gauslaa Kirkholm. Han skal for øvrig også representere en annen klient i en sak ved Kongsberg tingrett som også er berammet til i morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsadvokatembedet vil på sin side ikke kommentere saken, og sier at den vil bli gjennomgått i retten.

Sjeldne rettssaker

I Norge er slike saker sjeldne. I 2015, siste år man har statistikk for, var det to anmeldelser for grov menneskehandel, viser en oversikt fra politiets Koordineringsenhet for Ofre for Menneskehandel (KOM).

Les også: 29-åring dømt for menneskehandel etter å ha tvunget kona til prostitusjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

KOMs tall viser også at det er en økning i det rapporterte antall antatt mindreårige ofre for menneskehandel i 2015. Gutter og jenter utgjorde da om lag fjorten prosent av det totale antall ofre, mot cirka elleve prosent året før.

Majoriteten av rapporterte ofre er fortsatt kvinner (i 2015 cirka 68 prosent) som utnyttes til prostitusjon og andre seksuelle formål.

1. oktober 2015 kom det en ny straffelov hvor strafferammen for menneskehandel er økt til seks år, mens strafferammen for grov menneskehandel fortsatt er 10 år.