– Hun må tåle at noen tar igjen når hun selv er så røff

– Jeg misliker ordet krenke. Det skaper en forsvarsfront. Men folk må gjerne si at de er forbannet, fornærmet eller såret, sier Per Inge Torkelsen etter å ha kalt Merete Hodne for «nazifrisør».
– Jeg misliker ordet krenke. Det skaper en forsvarsfront. Men folk må gjerne si at de er forbannet, fornærmet eller såret, sier Per Inge Torkelsen etter å ha kalt Merete Hodne for «nazifrisør». Foto: scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Per Inge Torkelsen kaller Merete Hodne for «nazifrisør», men mener norske komikere er for snille og feige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Publisert 18. mar 2017 Sist oppdatert: 09:49, 20. mar 2017 Intervjuet

Dere i revygruppa Løgnaslaget fikk nylig tingrettens tillatelse til å kalle frisør Merete Hodne for «nazifrisør». Hva ville dere si ved å bruke den merkelappen?

– Veldig mange la ikke engang merke til at vi brukte ordet før Hodne gjorde det til en mediesak og rettssak. I etterkant er flere blitt oppmerksomme på hva hun står for, og det kan være positivt.

Hodne ble tidligere i år idømt 7.000 kroner i bot for å ha nektet hijabkledde Marika Bayan adgang til frisørsalongen sin. Sparker dere en som ligger nede?

– Jeg tror Hodne sliter nå og jeg synes synd på folk som sliter. Samtidig er det mange på ytterste høyre fløy som inntar offerrollen når de blir stilt til ansvar og konfrontert – slik Hodne gjør. Samtidig greier hun ikke å holde seg og poster stadig kontroversielle uttalelser på Facebook. Den 13. februar klokka 12:05 skrev hun; «Årsaken til at muhammedanere så lett lar seg styre av en Führer er deres lave IQ. Mye innavl.» Hun har vært aktiv i Pegida (Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten) og Sian (Stopp islamiseringen av Norge). Det er vanskelig å se at hun ligger nede. Hun må tåle at noen tar igjen når hun selv er så røff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – At Donald Trump føler seg såret over komikernes karikaturer av ham, sier alt om hans psykologi

Høyesterett har avvist anken fra frisøren i hijabsaken

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er oppnådd med frisørsketsjen?

– En aktuell sak og et viktig tema er satt på dagsorden. Kanskje har vi greid å røyke ut mennesker med farlige holdninger. Innvandrerhets, generalisering av hele menneskegrupper, knebling av ytringsfrihet og sensur er områder der vi som samfunn må være på vakt og stoppe hat.

Hodnes advokat varsler søksmål for ærekrenkelser. Kan dere tape den saken?

– Hvis vi taper er det første gang på 138 år at en humorist blir dømt for noe han har skrevet eller sagt. Sist gang var i 1879, da Theodor Julius Løvstad skrev en humoristisk artikkel hvor han harselerte med skapelsesberetningen og fikk 40 dager på vann og brød. Men nå sier de at de vurderer å trekke søksmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan man tenke seg at det er legitimt å «krenke» noen for å avdekke kritikkverdige forhold eller samfunnsstrømninger?

– Jeg misliker ordet krenke. Det skaper en forsvarsfront. Folk må gjerne si at de er forbannet, fornærmet eller såret. Men ikke dra dette krenkelseskortet så snart du møter motstand, slik vi ser at også innvandringsminister Sylvi Listhaug gjør. Jeg har aldri forsøkt å krenke noen, jeg bruker humor, og den kan stikke og gjøre vondt. Det må vi tåle.

Les også: Løgnaslaget fikk ja til å bruke «nazifrisør»

Frisør kalte Torkelsen "pedo" på Facebook

Du ble politisk engasjert som 15-åring. Skulle du egentlig vært heltidspolitiker?

Frisør Merete Hodne fikk ikke medhold i Stavanger tingrett. Revygruppa Løgnaslaget kan fortsette å bruke ordet "nazifrisør" i sin revy. Foto: NTB scanpix
Frisør Merete Hodne fikk ikke medhold i Stavanger tingrett. Revygruppa Løgnaslaget kan fortsette å bruke ordet "nazifrisør" i sin revy. Foto: NTB scanpix

– Jeg sitter i kommunestyret (for Venstre red.anm) og føler jeg gjør en bedre jobb som politiker ved å være humorist. Det er lettere for meg å ta opp aktuelle saker fra revyscenen enn fra kommunestyrets talerstol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du havnet i sin tid i retten for å ha spøkt om spydkaster Trine Solberg Hattestad og doping. Ropte Therese Johaug på en oppfølger?

– Åh, nei. Hattestad ble frikjent, Johaug ble dømt. Det var ingen grunn for meg til å blande meg inn i Johaugsaken. Det får idretten ta seg av.

Hvem fortjener en smekk på lanken?

– Donald Trump og Nederlands høyrenasjonalistiske opposisjonsleder Geert Wilders. Sistnevnte er en frittgående bombe. Det er grunn til å frykte både meningene og mannen som vil forby Koranen.

Du har fått hattelefoner og hatbrev, og ble til og med angrepet fysisk av gamle damer med stokk da du i 2000 betegnet eldregenerasjonen som sytete og egoistisk. Hvem fortjener betegnelsen i dag?

– Den politiske og religiøse høyresida i Norge som skal ha lov til å skjelle og smelle i øst og vest, men som er sykt hårsåre hvis noen prøver å ta igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hijabdømt frisør truer med å ta revy til retten

Hijab-dømt frisør saksøkes for uttalelser på Facebook

Er norske komikere snille og litt feige?

– Ja. Samtidig får samfunnet de komikerne de tillater og tolererer. Politikk er «ut». Færre er politisk aktive. Det gjenspeiles også hos komikerne våre. Dag Sørås i «Mandagsklubben» er et nyttig korrektiv. Han fronter meninger og provoserer når det er nødvendig.

Hva er viktigst for deg; more, refse eller provosere?

– More. Dernest å flytte grenser. Far var Jehovas vitne. Vi kunne ikke si det vi ville og se de filmene vi ville. Jeg har brukt humor i 40 år for å flytte grenser og skape litt mer toleranse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 35 år har Løgnaslaget med Rune Andersen, Dag Schreiner og du selv oppnådd nok en kjempesuksess. Er det aktuelt å gi seg på topp?

– Jeg føler ikke at jeg er på topp selv om dette kanskje er den revyen jeg er mest fornøyd med. Vi har levert varene og fått kjempekritikker. Alle unntatt Rune Andersen har kreft nå. Typisk han alltid å skille seg ut. Men nei, vi har ingen planer om å gi oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går gjerne rykter om kjente personer som stikker hodet fram. Hvilket rykte kan du herved avkrefte?

– Jeg er ikke død, det bare ser sånn ut. Og det er ikke sant at jeg banker kona mi. Det er ungene våre jeg banker.

Les også: Nektet å slippe inn kvinne med hijab – ender i retten

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)