FN: Syria er et torturkammer

Det meningsløse blodbadet i Syria går nå inn i sitt sjuende år, konstaterer FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein. Disse barna ble såret i et angrep i Douma øst for Damaskus i september. Bildet er tatt av AFP-fotografen Abd Doumany og vant pris i årets World Press Photo. Foto: AP / NTB scanpix
Det meningsløse blodbadet i Syria går nå inn i sitt sjuende år, konstaterer FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein. Disse barna ble såret i et angrep i Douma øst for Damaskus i september. Bildet er tatt av AFP-fotografen Abd Doumany og vant pris i årets World Press Photo. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Krigen i Syria går nå inn i sitt sjuende år, og landet har blitt et torturkammer, slår FNs høykommissær for menneskerettigheter fast. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 320.000 mennesker er drept i krigen, halve befolkningen er drevet på flukt og lidelsene er enorme.

– Dette er den verste menneskeskapte katastrofen verden har opplevd siden andre verdenskrig, slår Zeid Ra'ad Al Hussein fast.

Høykommissæren for menneskerettigheter orienterte tirsdag FNs menneskerettighetsråd i Genève om situasjonen i Syria, og han tegnet et svært dystert bilde.

Les også: – Titusener flykter nord i Syria

FN advarer om humanitær katastrofe i syriske byer

– Hele denne konflikten, denne uendelige flodbølgen av blodsutgytelser og grusomheter, begynte med tortur, sa Zeid, som viste til regimets hardhendte metoder mot demonstranter for seks år siden.

– Hele landet er i dag på en måte blitt et torturkammer, et sted med forferdelige grusomheter og absolutt urettferdighet, sier Zeid.

Verdens ledere har sviktet ved å unnlate å stille de skyldige til ansvar, mener han, og viser til at særlig Russland har lagt ned en rekke veto i FNs sikkerhetsråd.

– Vetoene har gjentatte ganger ødelagt håpet om å få en slutt på dette meningsløse blodbadet, og for å bringe de påståtte krigsforbrytelsene inn for Den internasjonale straffedomstolen (ICC), sa Zeid.

Les også: UNICEF: Minst 652 barn drept i Syria i 2016

Redd Barna: En generasjon av syriske barn risikerer skader for livet

Personvernpolicy