Høyesterett har avvist anken fra frisøren i hijabsaken

<p>Merete Hodne</p>
Merete Hodne Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Frisør Merete Hodne vant ikke fram med sin anke til Høyesterett i hijabsaken. Boten på 7.000 kroner blir dermed stående. Nå ber frisøren om å få være i fred.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bryne-frisøren ble i Borgarting lagmannsrett tidligere i år dømt til å betale en bot på 7.000 kroner for brudd på diskrimineringslovgivningen etter at hun nektet hijabkledde Malika Bayan adgang til frisørsalongen sin på Bryne.

Høyesteretts ankeutvalg skriver i avvisningen at det ikke er funnet feil under bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet, men at lovtolkningen kan prøves. Her slutter retten seg til lagmannsrettens vurderinger.

"Utvalget er således enig med lagmannsretten i at hijab, uansett eventuell annen symbolverdi, også må anses som et religiøst symbol. Når lagmannsretten, etter sin vurdering av bevisene, kom til at tiltalte nektet fornærmede frisørtjeneste utelukkende fordi hun bar hijab, er det korrekt rettsanvendelse at nektelsen skjer "på grunn av personens (.....) religion", heter det.

Les også: Frisør Merete Hodne tapte i retten mot Løgnaslaget

Skuffet

Hodne har tidligere vært aktiv i Pegida og Stopp islamiseringen av Norge. Forsvareren hennes, advokat Linda Ellefsen Eide, sier klienten er skuffet over Høyesteretts avgjørelse.

– Nå håper jeg at pressen kan gi min klient fred. Etter den siste runden i retten har Hodne gått på en skikkelig smell. Både hun og familien trenger ro nå. Det håper jeg at folk kan respektere, sier advokaten til Stavanger Aftenblad.

– Slik sett er også jeg skuffet. Vi har hele tiden bedt om en rettsavklaring. Det har vi ikke fått, fortsetter hun.

Les også: Frisør kalte Torkelsen "pedo" på Facebook

Redusert bot

Lagmannsretten reduserte størrelsen på boten fra 10.000 kroner, som tingretten fastsatte, fordi lagmannsretten "ikke helt kan se bort fra at den fornærmede oppsøkte salongen for å se hvordan tiltalte ville reagere".

Hodne erkjente ikke straffskyld, verken i tingretten eller lagmannsretten.

Malika Bayans advokat, Sulman Hussain, er glad for Høyesteretts avgjørelse.

– Hun er svært lettet over at hun kan legge saken bak seg. Det er en sak hun gjerne skulle vært foruten. Hun er glad for å bli trodd på at dette ikke var noen provokasjon, sier advokaten til NTB.

Uten hijab

Etter at saken ble behandlet i lagmannsretten, har Bayan bestemt seg for å legge vekk hijaben. Hun uttalte til Jærbladet at rettssaken ikke har noe med valget hennes nå å gjøre. Hun sier hun vil kjempe videre for saken sin og rettighetene for dem som går med hijab.

– Jeg kommer til å få en del hets for dette, det vet jeg. Noen vil sikkert si at alt bare var et skuespill og et rop om oppmerksomhet, men jeg må stå for det jeg gjør og tenke på meg selv nå. Rettssaken er en prinsipiell sak og ikke en provokasjon fra min side, sa hun.

Les også: Malika Bayan legger vekk hijaben

Ville stoppe revygruppe

I forrige uke tapte Merete Hodne mot revygruppa Løgnaslaget i Stavanger tingrett. Hun gikk til retten for å få fjernet betegnelsen "nazifrisør" fra revyen "Løgnasevangeliet".

Løgnaslaget har hittil spilt revyen nesten 60 ganger, og 25.000 har sett forestillingen. Selv om frisøren ikke fikk rettens medhold, må partene betale hver sine sakskostnader.

Les også: Hijabdømt frisør til kamp mot nazi-vits

Personvernpolicy