Tyrkisk «ikke-valgkamp» i Drammen
Tyrkiske toppolitikere valfarter i disse dager til Europa for å oppmuntre eksil-tyrkere disse til å avgi stemme før grunnlovsvalget 16. april. Også Norge får besøk.
5,5 millioner tyrkere bor utenfor hjemlandet. Mange av dem har fremdeles stemmerett i Tyrkia, 1,4 millioner i Tyskland alene.
I den tyrkiske folkeavstemmingen ber president Recip Erdogan om støtte til ny grunnlovsendringer som vil styrke presidentens makt. Flere europeiske lands myndigheter har uttrykt stor bekymring for utviklingen i Tyrkia etter kuppforsøket i juli 2016. Mange mener Tyrkia beveger seg i retning et autoritært styresett under president Erdogans ledelse.
President Erdogan har i forkant av valget sendt flere statsråder til valgmøter i Europa, i håp om å få støtte fra tyrkiske EU-borgere som har stemmerett i Tyrkia. I flere land har disse møtene blitt avlyst eller hindret, dels med henvisning til «sikkerhetsbekymringer» som offisiell forklaring.
Den tyrkiske politikeren Cuma Icten landet på Gardermoen søndag, og reiser til Drammen mandag for å delta i et møte om den omstridte folkeavstemningen. Han sier til Dagbladet at han er invitert av tyrkiske foreninger i Norge.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Han skal ta en prat og høre om folk vil ta opp ting med tyrkiske myndigheter, sier lederen for det tyrkiske trossamfunnet i Drammen, Orhan Al, til NTB.
Overfor Drammens Tidende bedyrer den tidligere parlamentarikeren at han «ikke driver valgkamp»:
– Dette er ikke et politisk besøk. Jeg er her for å informere om folkeavstemningen. Ikke for å be dem si ja eller nei. Dette er ikke valgkamp, sier han til avisen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Valgdeltakelsen er spesielt lav blant norske tyrkere. Jeg reiser til Drammen fordi det er ett av stedene det bor flest norske tyrkere med tyrkisk statsborgerskap, sier Icten til Drammens Tidende.
Les også: Tyrkisk ekspolitiker til Norge: – Ikke et politisk besøk
Icten var med på å stifte Erdogans parti AKP, og har sittet fire år i det tyrkiske parlamentet.
Les også: Tyrkisk valgkamp skaper uro i europeiske land
Artikkelen fortsetter under annonsenFull ordkrig i helgen
Besøk som den tyrkiske politikerens i Norge har skapt storm andre steder i Europa. Det norske Utenriksdepartementet sier ifølge at det er opp til politi og lokale myndigheter å ta stilling til denne typen arrangementer.
Lørdag ble Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu nektet landingstillatelse i Nederland, mens familieminister Fatma Betul Sayin Kaya ble stanset på grensen til Nederland da hun var på vei fra Tyskland med bil. Ministrene ble dermed forhindret i å delta på valgmøter for tyrkiske innvandrere i Rotterdam.
«Nazisme», tordnet president Erdogan, og den tyrkiske støttespilleren på Norges-visitt sier seg enig:
– Jeg sier ikke at Nederland og Tyskland er nazistiske land, men disse konkrete handlingene er nazisme eller fascisme, sier Icten til Dagbladet.
Også nederlandske politikere er beskjeftiget med valgkamp om dagen. Onsdag ligger den sittende regjeringen an til å tape terreng til Geert Wilders’ anti-islamske «Frihetsparti».
Artikkelen fortsetter under annonsenPresident Erdogan har bedt «internasjonale organisasjoner innføre sanskjoner mot Nederland», melder NTB.
– De skal få lære seg hva diplomati er. Det som har skjedd, skal ikke forbli ubesvart, sa Erdogan under et folkemøte søndag. Presidenten har også antydet at han kan tenkes å reise til Europa for å drive valgkamp.
Les også: Erdogan vurderer å delta på valgmøter i Europa
– Europa tar farlige skritt
Den tyrkiske parlamentarikeren på Norges-visitt, Cuma Icten, sier til Dagbladet at det er «dobbeltmoralsk» at kurdiske tilhengere av separatistpartiet PKK og Gulen-bevegelsen (som tyrkiske myndigheter mener sto bak kuppforsøket i fjor sommer) får «operere fritt» i europeiske land, mens Tyrkias regjeringsparti hindres i å drive valgkamp.
– Jeg ønsker et sterkt Tyrkia som er med i EU. Det ønsker også Tyrkias regjering. Men Europa tar farlige skritt nå. Skritt som kan dytte Tyrkia nærmere Midt-Østen og Russland, sier Icten til Dagbladet.
Artikkelen fortsetter under annonsenIctens besøk i Norge arrangeres av den tyrkiske organisasjonen Unionen For Europeiske Tyrkiske Demokrater i Norge (UETD). Programmet varer fra mandag til tirsdag.
Nederland har bedt sine borgere i Tyrkia utvise forsiktighet og unngå store folkemengder etter helgens diplomatiske feide.
Les også: Nederland advarer sine borgere i Tyrkia
Tyrkia har mandag kalt Nederlands chargé d'affaires i Ankara inn for å overlevere en protest mot den nederlandske behandlingen av toppolitikerne.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Tyrkia kaller nederlandsk diplomat inn på teppet
Den tyske kansleren Angela Merkel har uttalt at hun vil gjøre «alt hun kan» for å hindre at politisk uro fra Tyrkia forplanter seg på tysk jord. Også i Østerrike og Sveits er tyrkiske valgmøter avlyst. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har utsatt et planlagt møte med den tyrkiske statsministeren Binali Yildirim senere i måneden, som følge av striden mellom Tyrkia og Nederland.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Ber Tyrkias statsminister utsette besøk i Danmark
I Stockholm søndag ble en opptreden fra viseformannen i Erdogans parti avlyst av den private eieren av møtelokalene.
Analytikere venter små marginer i utfallet av folkeavstemningen i Tyrkia 16. april.
Øvrige kilder: NTB, BBC , The Guardian.