En femdel av Norge står uten eiere

Ikke alle naturområder er oppført med eiere i offentlige registre. Her fra fjellveien mellom Årdal og Turtagrø som går fra Sognefjorden til Jotunheimen. Erik Johansen / NTB scanpix.
Ikke alle naturområder er oppført med eiere i offentlige registre. Her fra fjellveien mellom Årdal og Turtagrø som går fra Sognefjorden til Jotunheimen. Erik Johansen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

20 prosent av Fastlands-Norge er uten eier i offentlige registre. Statskog har ryddet i egne eiendommer og fikk dokumentert fem millioner dekar ekstra utmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge NRK er store deler av fjell, myr og skog i dag er registrert uten eier i det offentlige eiendomsregistret.

– Dette utgjør rundt 20 prosent av totalarealet av Fastlands-Norge. Hovedårsaken er at det inntil nylig har vært liten økonomisk interesse for landområdene. Og det har gjerne vært arv forbundet med arealene, med flere parter, sier geodata-ansvarlig i Statskog, Jan-Christer Torvik.

30 av Statskogs ansatte har i det siste vært involvert i et omfattende opprydningsprosjekt.

– For Statskog er det viktig å ha oversikt av egne eiendommer. Vi eier disse på vegne av fellesskapet. Gjennom jobben som nå er gjort har vi dokumentert eierskapet til fem millioner dekar, sier administrerende direktør i Statskog, Gunnar Lien.

Personvernpolicy