Meny

– Vil kvitte seg med brysomme verger

VERGE: Maral Houshmand reagerer kraftig på at hun nylig ble fratatt sine verv som verge, og mener begrunnelsen til Fylkesmannen i Oslo og Akershus ikke holder mål. FOTO: JENS MARIUS SÆTHER

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maral Houshmand skjønner ikke hvorfor hun blir sett på som uegnet til å være verge for asylbarna. Nå retter Vergeforeningen knallhard kritikk mot Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Det virker som de vil kvitte seg med brysomme verger – de som virkelig gjør en innsats for barna.

Maral Houshmand har vært verge for enslige mindreårige asylsøkere i flere år. Jusstudenten forteller at hun har sett på jobben som svært meningsfull og at hun har gjort alt for å være en best mulig verge for barna. En verge eller representant skal sørge for at rettssikkerheten til barn som søker asyl i Norge blir ivaretatt. For to uker siden fikk Houshmand beskjed fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus at hun ikke er en egnet person til å jobbe som verge.

Les om asylvergen Odd Erik (69): - Jeg gråter nesten hver dag

Sender inn klage

Saken til Houshmand er ikke enestående. Vergeforeningen har skrevet til Sivilombudsmannen med kopi til Stortinget. I brevet retter de knallhard kritikk mot Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Foreningen mener vergene til stadighet blir utsatt for urettmessig behandling, at de blir fratatt sine verv uten mulighet til å få begrunnelsen overprøvd av et overordnet organ, og at de står «fullstendig maktesløse overfor forvaltningens vurderinger».

Det er ikke første gang Fylkesmannen i Oslo og Akershus får hard kritikk. For et år siden skrev Dagsavisen om fortvilte verger som måtte vente i flere måneder før de fikk utbetalt det de hadde krav på for jobben de har gjort. Ny Tid fulgte opp med en sak i fjor høst der flere verger sto fram og fortalte om uholdbare arbeidsforhold, dårlig oppfølging og at de ble møtt med straffesanksjoner når de ytret seg kritisk.

Odd Erik Germundsson, som har vært verge i flere tiår, mener Fylkesmannens opptreden er uakseptabel.

– Det er så ille at jeg blir fysisk syk når jeg får et brev fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus. De tror de kan dirigere oss gjennom ordrer og enveiskommunikasjon, og lar oss ikke slippe til med kritiske spørsmål. Jeg nektet å betjene henvendelser fra Fylkesmannen før jeg fikk betalt for det jeg hadde krav på. Da ble jeg fratatt muligheten til å være verge i Oslo og Akershus.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Les også: Verger får ikke lønn

Etterlyser begrunnelse

Maral Houshmand er også opprørt og sint. Hun forteller at hun fikk et varsel fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus der det gikk fram at de anså henne for å være inhabil fordi hun jobbet i et advokatfirma og fordi hun hadde vært nemndmedlem i UNE. Houshmand tilbakeviste påstandene om inhabilitet. Fylkesmannen var enig i at hun ikke var inhabil, men mente likevel at hun var uegnet som verge og representant fordi hun ikke hadde redegjort klart nok om sine ulike roller og arbeidsforhold.

– Jeg har altså gått fra å være inhabil til å bli uegnet uten at de har gitt meg en holdbar begrunnelse. Det er skuffende at juristene hos Fylkesmannen kan så lite om god forvaltningsskikk, sier Houshmand.

Verger er per definisjon oppdragstakere og ikke arbeidstakere. Verger kan derfor ikke påberope seg et oppsigelsesvern. Det finnes heller ingen retningslinjer for hva som gjør en verge egnet eller ikke.

– Vi sitter uten rettssikkerhet og risikerer å få sparken hvis Fylkesmannen mener vi ikke oppfører oss slik de vil.

Hilde Krogh, leder i Vergeforeningen, forteller at de til stadighet får høre om verger som blir kalt inn på teppet.

– Dette gjør vergene veldig nervøse. For oss virker det som Fylkesmannen i Oslo og Akershus tar side med systemet, ikke vergene. Engasjerte og hardt arbeidende verger trenger en lyttende og støttende samtalepartner, ikke irettesettelser og represalier.

Flere fratatt verv

Ifølge Krogh har flere verger blitt fratatt sine verv den siste tida.

– De som får en slik beskjed tar det veldig tungt. De blir psykisk dårlig av det og sover ikke om natta. Det går utover hele selvbildet. Men dette er ikke nytt. Praksisen har pågått i flere år.

Krogh mener det er ekstra alvorlig fordi det går utover barna.

– For barna som har fått en god verge er det helt krise. Mange er veldig alene. Vergen blir en viktig støtte i deres liv.

Hun forteller at de har et godt samarbeid med Fylkesmannen mange andre steder.

– Fylkesmannen i Oslo har skapt en fryktkultur som oppleves som en ekstrem psykisk påkjenning for vergene. Det er svært utfordrende å jobbe som verge om dagen med alle innstramningene som har blitt innført på asyl- og flyktningfeltet. Det er utrolig at vi i tillegg må kjempe mot Fylkesmannen som skulle vært på vårt lag, sier Krogh.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Et grusomt år

Maral Houshmand forteller at hun tok beslutningen fra Fylkesmannen svært tungt. Men hun synes det er verst at det går utover barna.

– De synes ikke noe om å stadig få en ny voksenperson å forholde seg til. Jeg vet at flere vil ta det tungt.

Hun forteller at det har vært «et grusomt år» å jobbe som verge.

– Det har vært et levende mareritt. Vi får tillit hos barna, men som voksenpersoner kan vi ikke skjerme dem for den uretten som blir begått med disse innstramningene på utlendingsfeltet. Barna blir brukt som brikker i et politisk spill og får ødelagt sine liv. Politikerne vil sende et signal til omverdenen. Men det finnes ikke forskningsmessig belegg for å si at en streng asylpolitikk fører til at færre barn og unge legger ut på flukt, sier Houshmand og legger til:

– Mer en noensinne har vi hatt behov for Fylkesmannens støtte og veiledning i denne vanskelige tida med stadige regel- og praksisendringer. Den ukulturen som er hos vergemålsavdelingen har imidlertid gjort at verger har kviet seg for å ta kontakt. Etter mitt syn er det vergemålsavdelingen som er den uegnede part her.

Les også: Unge asylsøkere går til grunne

Svarer på kritikken

Eldbjørg Sande, avdelingsdirektør hos Fylkesmannen, kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Vi har over 150 faste verger og litt over 250 godkjente representanter i vårt korps, i tillegg til flere tusen oppnevnte nærstående verger. Sett i sammenheng med det store antallet saker vi håndterer, mottar vi etter vårt syn en svært liten andel bekymringsmeldinger knyttet til det arbeidet våre verger utfører, og det er sjelden behov for oppfølging av slike tilbakemeldinger.

Hun forteller at det ikke er utarbeidet nasjonale retningslinjer for å håndtere bekymringsmeldinger, men at de har laget interne rutiner.

– Ved bekymringsmeldinger vil vi først vurdere om forholdet kan løses gjennom muntlig veiledning med representanten, de fleste saker løses på denne måten. Ellers sendes meldingen til representanten med frist til å komme med en tilbakemelding. Vår avgjørelse tas basert på sakens fakta og dokumenter. De fleste saker avsluttes uten reaksjon fra vår side. En sjelden gang gis en advarsel hvor representanten gjøres oppmerksom på at forholdet kan tillegges vekt dersom vi mottar flere bekymringsmeldinger. I et fåtall av sakene fratas representanten oppdraget og eventuelt den alminnelige godkjenningen.

Sande forteller at den lange saksbehandlingstiden de tidligere hadde knyttet til utbetaling av godtgjørelse er rettet opp. Hun mener påstanden om at de motarbeider Vergeforeningen ikke har rot i virkeligheten.

– På grunn av at alle enslige mindreårige registreres og får oppnevnt representant første gang i Oslo, har vi majoriteten av saker knyttet til oppnevning av representanter. Derfor vil flertallet av verger og representanter, også Vergeforeningens medlemmer, ha oppdrag fra oss. Hvilke rutiner øvrige fylkesmenn har knyttet til oppfølging av bekymringsmeldinger har vi ikke oversikt over, men vi legger til grunn at de ikke kan være veldig forskjellige fra våre.

Sande påpeker at bare åtte representanter er fratatt den alminnelige godkjenningen siden 1. juli 2013.

– Vi opplever å ha et godt samarbeid med vergene og representantene, og mener at henvendelsen fra Vergeforeningen til Sivilombudsmannen ikke er representativ for det syn verger og representanter flest har av Fylkesmannen, sier Sande.

(Artikkelen er først publisert på Dagsavisen)

Les også: Verger slår alarm: - Nærmest tortur

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:38 Dette skjedde i natt05:21 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær05:16 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:36 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38 Blodapparat trekkes fra markedet00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua
Siste nytt
05:38NorgeDette skjedde i natt05:21NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær05:16NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:36NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38NorgeBlodapparat trekkes fra markedet00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua
Populært