Meny

Snø for hundekjørerne i Alta og tåkestart i Holmenkollen

Det kan som vanlig bli tåke under holmenkollsøndagen, men det er også håp om det blir lettere skydekke utover dagen. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skifesten i Holmenkollen har både snø, sludd og noe tåke i vente, mens hundekjørerne i Finnmarksløpet kan få lett snøvær fra start i Alta.

Statsmeteorolog John Smits varsler litt småruskete marsvær over det ganske land til helgen, med snø i nord og litt mer variert i Sør-Norge.

– Er det ikke tradisjon med tåke på Holmenkollensøndagen, undrer Smits. Han tror iallfall at det kan bli tilfelle søndag.

Nedbøren som kommer innover Vestlandet lørdag, beveger seg altså østover til Østlandet og også til Trøndelag om kvelden. Nedbøren fortsetter natt til søndag. Vind blir det lite av, og det vil iallfall glede hopperne i kollen.

Grått i Holmenkollen

– Men det kan altså bli ganske grått i Holmenkollen søndag. Likevel er det en sjanse for at tåka letter utover dagen, legger Smits til.

Mens nedbøren faller som regn i lavlandet, blir det sludd og snø i høyereliggende strøk og i fjellet.

– I Nordmarka i Oslo kan nedbøren falle som snø, mener meteorologen.

Selv om snødybden på Tryvann og Bjørnholt viser ca halvmeteren, kan det være tynt underlag i deler av skiløypene som ligger litt beskyttet av trær. Litt snøpåfyll vil være velkomment for skientusiastene, som ikke må glemme at selv om det regner i Oslogryta, kan nedbøren legge seg som lekre, hvite flater høyere opp.

Snø i Alta

I nord får altså tøffe hundekjørere og hunder noe snø på veien.

– I Nord-Norge, Troms og Finnmark er det snøbyger som gjelder i helgen. Alta, der Finnmarksløpet starter lørdag får noe snø, men på selve Finnmarksvidda vil det ikke falle mye snø i helgen, forteller Smits.

Vinter eller vår?

På spørsmål om mars egentlig er en vintermåned eller en vårmåned, småler væreksperten.

– Mars er altmuligvær-måneden, sier han, og lirer av seg et lite vers:

"Mars er aldri så kvass at det ikkje gror både lauv og gras", sier han, men legger raskt til at mars altså også kan være veldig vinterlig med snø så det holder.

Og blir det mildt i mars – kan april slå tilbake og omvendt. " Hva mars gro, gjemmer april i sin sko, verser Smits videre.

Og ønsker god værhelg til alle.

Populært