Meny

Storkontroll av bilbeltebruk i busser denne uken

Du kan få et gebyr på 1.500 kroner hvis du ikke bruker bilbelte i busser. Denne uken intensiverer Statens vegvesen bilbeltekontrollen i busser. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Busspassasjerer som ikke har tatt på seg bilbeltet, kan få et gebyr på 1.500 kroner. Denne uken gjennomfører Vegvesenet en ny storkontroll for å sjekke bruken.

Både sjåfører og passasjerer som ikke bruker bilbelte i buss, kan bli ilagt gebyr. Under en tilsvarende kontroll i fjor høst skrev Vegvesenets kontrollører ut 171 gebyrer.

Andelen som bruker belte i buss øker. I en undersøkelse som ble foretatt i forbindelse med kontroller i fjor høst svarte 56 prosent at de i svært stor grad bruker belte i buss. Høsten året før var andelen 44 prosent.

– Å bruke belte i buss er en livredder, både for din egen del og for dine medpassasjerer. Flere av dem som har mistet livet i bussulykker de siste årene, hadde overlevd dersom de hadde brukt belte, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

Ni personer omkom i bussulykker i tidsrommet 2014 til 2016. De mest alvorlige bussulykkene har skjedd med busser der det har vært belter, men der de ikke var i bruk.

Samtidig viser en undersøkelse at hele sju av ti unge under 30 år mener det er sosialt akseptert å ikke bruke bilbelte i buss, men utviklingen i bilbeltebruk i denne aldersgruppen er også på vei opp.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært