Meny

Ingebrigtsen tok EM-sølv midt i tung oppkjøring

Den spanske vinneren Adel Mechaal feirer sammen med Henrik Ingebrigtsen som tok EM-sølv på 3000-meter søndag. Foto: Andrej Isakovic / AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Henrik Ingebrigtsen tok fri fra vintertreningen og spurtet inn til sølvet på 3000-meteren under innendørs-EM i friidrett i Beograd.

Rogalendingen var i mål på tiden 8.00,93. På oppløpet ble det for tøft å true spanske Adel Mechaal i kampen om gullet, men han hadde full kontroll på sølvmedaljen.

Ingebrigtsen gikk rett i tet fra start. Tempoet var ikke spesielt høyt i søndagens finale. Til sammenligning hadde 26-åringen tiden 7.55,26 i kvalifiseringen.

– Det var veldig mye taktikkeri underveis. Jeg tror jeg gjorde åtte gode taktiske valg og to mindre gode. Det ene var at jeg var litt for langt bak med 400-500 meter igjen. Jeg skulle gjerne vært en meter eller to lenger fram, sier Ingebrigtsen i et videointervju til Norges Friidrettsforbund (NFIF).

– Med mitt grunnlag visste jeg at jeg måtte være først inn i siste sving om det skulle bli gull. Det var 10-20 centimeter om å gjøre for at jeg fikk akkurat den posisjonen. Han (Mechaal) visste godt at han kom til å miste gullet om han slapp meg forbi.

Les også: Lillebror Ingebrigtsen tok EM-gull i U20

Kjekt

Pappa Gjert Ingebrigtsen synes det er godt å se sønnen tilbake på den internasjonale scenen.

– Det er alltid kjekt med medalje. Selv om dette var en del av en tung treningsfase, er det fantastisk at han hevder seg i europatoppen uansett. Mesterskapet har vært et pusterom mellom vinter- og vårtreningen, sier han til NTB på telefon fra Serbia.

Da farten ble skrudd opp mot slutten, hang Ingebrigtsen godt med og avanserte fra tredje- til andreposisjon. Til slutt distanserte han den tyske bronsevinneren Richard Ringer med åtte hundredels sekund. Det skilte 33/100 opp til gullet.

– Det var en "close fight" helt til døra. Alt i alt er jeg fornøyd med sølv, og jeg er fornøyd med hvordan kroppen fungerer. Selv om jeg har vært borte fra konkurranse i 200 dager, så har jeg ikke mistet de taktiske egenskapene, mener 26-åringen.

Overrasket

Ingebrigtsen tok bronse på 3000-meteren under innendørs-EM i 2015. Da var han over 15 sekunder raskere enn i søndagens finale. Tiden 7.45,54 er fortsatt hans bestenotering på distansen innendørs.

Ifølge pappa Gjert var sønnen overrasket over at ingen andre var villige til å dra opp farten.

– Han regnet med at tyskeren skulle komme, men han kom aldri. Flere bare la seg bak, og det har jeg aldri opplevd før. Henrik kunne dermed kontrollere inn sølvet, sier Ingebrigtsen senior og legger til:

– Han gjorde én dum ting, og det var da han byttet bane i siste sving. Han skulle holdt seg helt i ro og ventet til oppløpet. Han fikk seg en kilevink, men hentet seg bra inn igjen. Jeg tror han ville slått spanjolen om han hadde vært mer tålmodig.

Les også: Rønningen videre til semifinale i EM

Ser mot London

Det var bare få dager før mesterskapet at det ble klart at de to eldste Ingebrigtsen-brødrene skulle stille til start i Beograd. Filip røk ut i fredagens kvalifisering til 1500-meteren, mens storebror Henrik fikk et bevis på at han hevder seg internasjonalt igjen etter skademarerittet.

Forrige sesong ble ødelagt på grunn av en alvorlig hamstringskade og trøbbel med en tå.

– Det er klart medaljen betyr mye etter det som skjedde i fjor. Han har hatt en lang rekonvalesensperiode, men dette viser at det er blitt gjort en grundig jobb. Dette ser lovende ut. Henrik kommer til å få en meget, meget bra sesong, spår Gjert Ingebrigtsen.

Friidretts-VM i London er årets store mål for Ingebrigtsen-gutta.

– Henrik har ambisjoner om en finaleplass. Dette skal være sesongen der han er tilbake på nivået han skal være på, avslutter pappa Gjert.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært