Nigeria sikter oljegiganter for korrupsjon

Nigeria har tatt ut korrupsjonssiktelser mot oljeselskapene Shell og Eni i forbindelse med tildelingen av en letelisens i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rettsdokumentene kommer det fram at det nigerianske finanstilsynet mener elleve personer har begått «offisiell korrupsjon». Shell, Eni og Enis lokale datterselskap Agip skal til sammen ha gitt 801 millioner dollar til nigerianske politikere og forretningsmenn. Beløpet tilsvarer nærmere 6,8 milliarder kroner etter dagens kurs.

Dette er det foreløpig seneste skrittet i granskingen av tildelingen av letelisensen OPL 245 utenfor kysten av Nigeria. Avtalen, er verdt 1,3 milliarder dollar. Feltet antas å inneholde 9 milliarder fat råoljereserver, over fire ganger så mye som Gullfaks-feltet i Nordsjøen. Avtalen har ført til økt oppmerksomhet om omfattende korrupsjon i oljeindustrien i Nigeria. Også italienske myndigheter kikker på lisenstildelingen.

Både Shell og eni avviser å ha gjort noe galt.

– Vi har holdt oss til de relevante lovene gjennom hele prosessen. Eni og Shell betalte den nigerianske regjeringen og var ikke innblandet i avgjørelsene om hvordan de pengene skulle brukes., sa Eni-sjef Claudio Descalzi i et intervju med Financial Times i februar.

I 2015 ble Muhammadu Buhari den første opposisjonslederen som vant et presidentvalg i Nigeria. Han drev valgkamp på løfter om blant annet å ta tak i den omfattende korrupsjonen.

Personvernpolicy