Meny

Bonde dømt til fengsel for å ha forsømt sauer

Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sauebonde er dømt til elleve måneders fengsel etter at Mattilsynet fant 190 vanskjøttede og flere døde sauer på gården hans på Sørlandet.

VG skriver at ifølge dommen fra Kristiansand tingrett viste obduksjonen at det ene lammet døde av «avmagring og tråder og plast i tarmene på størrelse med en appelsin». Bonden ble i tillegg fradømt retten til å drive med dyrehold i minst ti år.

I august i 2015 mottok Mattilsynet en bekymringsmelding om situasjonen på gården. Da da de kom dit fant de seks døde, råtnede dyr som hadde viklet seg inn i nylontau fra rundballer bonden hadde skåret hull på. Bonden har også tidligere blitt fradømt retten til å drive med sau, og han har mottatt flere pålegg og vedtak fra Mattilsynet på grunn av dårlig fôring og stell av sauene.

Sauebonden forklarte i retten at han aldri tenkte at plasten kunne skade dyrene og at hans alder og krefter ikke strakk til for å gjøre noe med problemet. Retten oppsummerte sauebondens handlinger slik: « ... unnlatelsen skyldes en kombinasjon av at tiltalte var trett som følge av alder og annet arbeid, og hans årelange likegyldige innstilling til forsvarlig sauehold.»

– Min klient har bestemt seg for å ikke kommentere dommen foreløpig, sier forsvarer Bjørge Usterud Tveito.

Populært