Helsetilsynet: 13-åringen i Lommedalen-saken fikk forsvarlig helsehjelp

4. januar 2016: Politiets teknikere arbeider ved hytta på Beitostølen der en 13 år gammel jente ble funnet død nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar. Jentas mor er siktet for grov omsorgssvikt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
4. januar 2016: Politiets teknikere arbeider ved hytta på Beitostølen der en 13 år gammel jente ble funnet død nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar. Jentas mor er siktet for grov omsorgssvikt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens helsetilsyn mener 13-åringen som døde på Beitostølen nyttårsaften 2015, fikk forsvarlig helsehjelp. En fastlege får likevel kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legen blir kritisert for ikke å ha overholdt opplysningsplikten til barnevernstjenesten og for ikke å ha fulgt opp pasienten tilstrekkelig. Fastlegen burde ha innkalt til kontroll hyppigere og sikret videre oppfølging hos spesialisthelsetjenesten eller ny fastlege da han mistet kontakt med familien, heter det. Men han slipper likevel en advarsel fra tilsynet, som påpeker at jentas sykdomshistorie og omsorgssituasjon var kompleks.

En annen fastlege og de andre helseinstansene har gjort det de kunne, ifølge tilsynet.

– Statens helsetilsyn har kommet til at de tre virksomhetene Vestre Viken HF, Diakonhjemmet Sykehus og Oslo universitetssykehus HF ga pasienten forsvarlig helsehjelp. Det har heller ikke vært grunnlag for å ilegge enkeltpersoner administrative reaksjoner for brudd på helselovgivningen, heter det på tilsynets nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks instanser

Det var Fylkesmannen i Oslo og Akershus som sendte saken over til Statens helsetilsyn for nærmere gransking. I alt er seks instanser gransket av tilsynet. Det er Bærum kommune (BUP-Vest, avdeling Vinderen), Drammen sykehus (Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling), Diakonhjemmet, Oslo Universitetssjukehus (Regional seksjon for spiseforstyrrelser) samt to fastleger i Bærum.

Helsetilsynet mener det ikke var grunnlag for å gå inn i saken mot Bærum kommunes skolehelsetjeneste.

Barnets perspektiv

Selv om det ikke blir noen reaksjoner mot instanser eller helsepersonell, er det lærdommer å trekke av saken, heter det i vedtaket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Barnets eget perspektiv, hvordan hun selv opplevde sine møter med tjenestene vet vi lite om, utover at det er dokumentert at hun og hennes mor ikke har ønsket å ta imot alle tilbud hun er gitt eller at tjenestene skulle kommunisere med hverandre, skriver tilsynet, som mener de ulike instansene må vurdere om det er forbedringspotensial for å sikre bedre sammenheng i tilbudet til slike barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne historien aktualiserer også betydningen av samarbeid mellom helsetjenester og barnevern.

13-åringen ble nyttårsaften 2015 funnet død i hytta på Beitostølen hvor hun og moren bodde, og obduksjonen viste at jenta døde av avmagring.

Jentas mor er tiltalt for grov mishandling. Saken kommer opp for Valdres tingrett 24. april 2017, men retten settes i tinghuset på Gjøvik.