Norge snart halvveis i flyktningkvoten

Per Sandberg (Frp) fungerer som innvandringsminister i Norge mens Sylvi Listhaug (Frp) er i fødselspermisjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Per Sandberg (Frp) fungerer som innvandringsminister i Norge mens Sylvi Listhaug (Frp) er i fødselspermisjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norge har lovt å ta imot 1.500 asylsøkere fra Hellas og Italia. Snart har halvparten ankommet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved utgangen av februar hadde Norge tatt imot 664 asylsøkere gjennom den såkalte relokaliseringsordningen – 249 fra Hellas og 415 fra Italia. Det viser en fersk oversikt fra EU-kommisjonen.

Norge ligger dermed godt an til å fylle sin kvote. Utlendingsdirektoratet har anslått at målet kan nås i løpet av første halvår.

EU som helhet ligger langt dårligere an i innsatsen, som er ment å avlaste Hellas og Italia, de to viktigste ankomstlandene for innvandrere som tar seg over til Europa.

Listhaug om hemmelige dokumenter: – Et voldsomt press på Europa nå

I februar ble det satt ny rekord med relokalisering av 1.940 asylsøkere. Men det er langt fra nok til å nå målet, som er at 98.255 asylsøkere skal sendes videre fra Hellas og Italia innen september i år.

– Medlemslandene har ingen unnskyldning, sier EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos.

– Det er fullt mulig å relokalisere alle innen september. Det er utelukkende avhengig av politisk vilje og utholdenhet hos medlemslandene, sier han.

Så langt har andre europeiske land kun tatt imot 13.546 asylsøkere.

Tre land – Polen, Ungarn og Østerrike – har ennå ikke tatt imot én eneste asylsøker. Danmark og Storbritannia har valgt å stå helt utenfor ordningen.

Intervju: Listhaug om stormfulle 2016: – Jeg sover veldig godt om natten

Aktuelt:

UDI mener par løy om ID i 1990 - vil kaste ut familie på tolv

Avslørt: Den ukjente asylfiaskoen

– Flere enslige mindreårige har forsøkt å ta sitt eget liv

Personvernpolicy