Meny

Super Puma-helikoptrene må undersøkes igjen

Dette er helikopteret som styrtet ved Turøy utenfor Bergen i april i fjor. Bildet er fra 2011. Foto: Kristoffer Rivedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helikopterprodusenten Airbus har gjort nye funn i Turøy-helikopteret som fører til at det kommer nye krav til dem som flyr de omstridte Super Puma-helikoptrene.

Alle som fortsatt flyr de nyeste Super Puma-helikoptrene, må snarest vaske hovedgirboksens oljekjøler og lete etter metallpartikler. Det er kravet i et nytt luftdyktighetspåbud som europeiske luftfartsmyndigheter (Easa) sendte ut lørdag, skriver Teknisk Ukeblad.

Helikopterprodusenten Airbus Helicopters har funnet et slikt partikkel i oljekjøleren som var montert på helikopteret som havarerte ved Turøy i april i fjor, skriver nettstedet.

Nå får alle operatører beskjed om å se etter fragmenter av stållegeringen 16NCD13 og eventuelt sette maskinene på bakken dersom de finner noe. I Norge og Storbritannia har Super Puma (EC225LP og AS332L2) fortsatt flygeforbud etter ulykken som krevde 13 menneskeliv.

Et Super Puma-helikopter mistet hovedrotoren og styrtet på en holme sør for Turøy utenfor Bergen 29. april i fjor. Helikopteret var på vei fra Gullfaks-feltet i Nordsjøen til Flesland da ulykken skjedde.

Fra før er det avdekket at ulykken var resultat av et utmattingsbrudd i ett av planetgirene i helikopterets hovedgirboks. Havarikommisjonen har ennå ikke avsluttet arbeidet med å kartlegge og forstå hvorfor utmattingssprekken oppsto og fikk utvikle seg.

Populært