Tre kvinner og én mann kan bli biskop i Nidaros

Domprost Ragnhild Jepsen er en av fire som kan bli biskop i Nidaros.
Domprost Ragnhild Jepsen er en av fire som kan bli biskop i Nidaros. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Tre kvinner og én mann er nominert til ny biskop i Nidaros etter Tor Singsaas, som går av med pensjon i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire nominerte er prost i Sør-Innherad, Nils Åge Aune (51), prost i Strinda, Herborg Oline Finnset (55), domprost i Nidaros, Ragnhild Jepsen (47) og prost i Lofoten, Kristine Sandmæl (47).

Nidaros bispedømmeråd fikk inn 31 ulike forslag på ny biskop etter Tor Singsaas. Jepsen er blitt nevnt som favoritt til jobben, og hun ble foreslått 13 ganger.

– Gode navn

Ragnhild Jepsen er 47 år og fra Ål i Hallingdal. Hun har vært domprost i Nidaros siden 2011 og var tidligere kapellan og sogneprest i Domkirken.

– Det har vært en takknemlig oppgave å finne gode kandidater til å bli biskop i Nidaros. Den åpne runden før jul, ga oss gode navn å jobbe videre med, sier leder i Nidaros bispedømmeråd, Agnes Sofie Gjeset.

– Vi kunne ha nominert fem, men denne gangen var det fire som tydeligst svarte til de kriteriene vi hadde satt, sier Gjeset.

Avstemning

Tor Singsaas, som har vært biskop i Nidaros siden 2008, går av med pensjon i juni i år. Nidaros bispedømmeråd startet arbeidet med nominasjonen i november 2016, kort tid etter at Singsaas kunngjorde sin avgang.

I løpet av våren skal det gjennomføres en avstemningsrunde blant menighetsråd, prester, kantorer, diakoner og kateketer i Nidaros bispedømme, proster i hele landet og professorer ved de teologiske utdanningsinstitusjonene.

Deretter skal alle biskopene og Nidaros bispedømmeråd gi sine anbefalinger til Kirkerådet som er tilsettingsorgan. Tilsettingen skjer på Kirkerådets møte i Trondheim i juni. Den av de tre kandidatene som totalt har fått flest stemmer, blir ny biskop.

Personvernpolicy