Forventer kraftig økning i antallet som søker om familiegjenforening

Utlendingsdirektoratet forventer en vekst i søknader om familiegjenforening.
Utlendingsdirektoratet forventer en vekst i søknader om familiegjenforening. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Utlendingsdirektoratet forventer en økning på over 7.500 søknader om familiegjenforening. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år forventer Utlendingsdirektoratet (UDI) at de vil motta 23.700 søknader om familiegjenforening, opplyser direktoratet overfor ABC Nyheter.

Det er en økning på 47 prosent fra 2016.

I 2016 fikk Utlendingsdirektoratet inn 16.118 søknader, og av disse ble 15.332 godkjent.

I 2015 søkte 16.215 om familieinnvandring til Norge og 12.347 fikk innvilget søknaden.

– 0,6 personer ekstra gjennom familiegjenforening

UDI opererer med tallet 0,62 når det gjelder antall familieinnvandringstillatelser per flyktning.

Altså mener UDI at for hver flyktning som får opphold i Norge, får vi 0,62 personer ekstra gjennom familiegjenforening, får ABC Nyheter opplyst.

– Analysen er basert på familieinnvandringstillatelser for gruppen flyktninger som fikk sin tillatelse i perioden 2004 til 2015. Andelen på 0,62, er beregnet ut fra en fremtidig forventning om antall familieinnvandringer i et 11 års perspektiv for denne gruppen. Det vil si at vi legger til grunn at de som har fått opphold etter søknad om asyl de siste årene vil ha samme tilbøyelighet til å få familien hit som de som fikk en tillatelse for flere år siden, skriver UDIs kommunikasjonsavdeling til ABC Nyheter.

Les også: Stadig flere får familiegjenforening

Regjeringen vil stramme inn

Regjeringen har gjennom sin periode forsøkt å stramme inn kravene til familiegjenforening kraftig.

– På noen områder skulle jeg ønske vi hadde fått til enda mer, spesielt når det gjelder familiegjenforening, sa Listhaug til ABC Nyheter i desember.

3. februar ble forslaget om gi avslag på søknad om familieinnvandring hvis landet familien henvises til, respekterer asylsøkeres grunnleggende rettigheter, sendt ut på høring.

Forslaget er en del av presiseringen i utlendingsforskriften, etter at Stortinget vedtok hovedtrekkene i juni 2016.

Det vedtatte tilknytningskravet innebærer at norske myndigheter kan avslå søknader om familieinnvandring dersom familien kan leve sammen i et annet trygt land som de har sterkere tilknytning til.

Regjeringen forsøkte også å innføre tre års krav til arbeid og utdanning, og øke underholdskravet til 305.000 kroner for å søke familiegjenforening.

Forslaget ble stemt ned i Stortinget.

Bakgrunn: Listhaug foreslår nye regler for familiegjenforening

Styrket budsjett

I 2016 innvilget UDI oppholdstillatelse for nærmere 12.500 asylsøkere. Familiegjenforening blir viktig for mange av disse i 2017.

Derfor har UDI fått ekstra midler i budsjettet for 2017.

– UDI har i budsjettet for 2017 fått mulighet til å beholde en større kapasitet enn antallet asylsøkere akkurat nå skulle tilsi. Det gjør oss mer robuste i fall antallet asylsøkere igjen skulle øke. Så lenge asylankomstene holder seg lave, vil vi bruke den ekstra kapasiteten til restansenedbygging i alle typer saker, herunder familiegjenforening, bistand til enkelte ambassader og politidistrikt, samt styrking av arbeidet med tilbakekalling av tillatelser som følge av ID-juks eller opphør av beskyttelsesbehov, sa UDI-direktør Frode Forfang i en pressemelding i januar.

Les det store intervjuet med Listhaug: – Jeg sover godt om natten

Personvernpolicy