Statens advokat: Mahads historie gir ikke mening

Se intervju: Mahad er fornøyd med rettssaken.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten står fast ved at Mahad Abib Mahamud må fratas sitt norske statsborgerskap. – Dette er en historie som ikke gir mening, sier statens advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 30 år gamle bioingeniøren har saksøkt staten ved Utlendingsnemnda (UNE) for å få tilbake statsborgerskapet. Etter 16 år i Norge ble han i fjor fratatt sin status som nordmann fordi UNE mener han er fra Djibouti og ikke fra Somalia, slik han oppga da han kom hit som 14-åring.

– Glad jeg kom gjennom

Saken ble avsluttet i Oslo tingrett fredag. Mahad Abib Mahamud sier til VG at han er føler seg lettet.

– Jeg ser fram til et positivt resultat og at ting ordner seg. Jeg er veldig glad for at jeg kom gjennom forhandlingene, sier han.

– Jeg føler at seieren er på vår side. Jeg er absolutt ikke nervøs, jeg er sikker på at det løser seg. Jeg er kjempefornøyd med alt som kom fra vår side, fortsetter han.

Bakgrunn: UDI vil kaste ut familie som kom til Norge i 1990

– Brister og motsetninger

På den avsluttende dagen i retten holdtadvokat Ellen Idun Lersbryggen Drolsum innlegg på vegne av UNE.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en historie som ikke gir mening. Det er indre brister og motsetninger. Hvorfor er det slik? Det er ikke en selvopplevd historie, men en historie som er laget for å skaffe seg opphold i Norge, sa hun.

Advokaten trakk blant annet framMahad Abib Mahamud ID-kort og fødselsattest, som hun mener er falske. ID-kortet oppgis å være utstedt i 1990, daMahamud bare skal ha vært fire år. Bildet viser en voksen mann.

– Saksøkersiden er enig i at bildet har kommet til i ettertid. Dette må være et falsk dokument, iallfall forfalsket, sa statens advokat.

– Unøyaktigheter

Mahamuds advokat Arild Humlen mener staten har basert tilbakekallingen av statsborgerskapet på en rekke unøyaktigheter.

– Det er tragisk, særlig for Mahad, at de bruker denne saken til å statuere et eksempel, sa han til NTB tidligere under behandlingen av saken.

Granskingen av Mahamud startet på grunnlag av et tips i 2013, som UNE først hevdet var anonymt. Før helgen fikk Humlen rettens kjennelse til å vite hvem tipseren var. Ifølge advokaten er denne personen en politisk motstander.