Meny

Skiløpere leker med livet langs Bergensbanen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bane NOR frykter liv skal gå tapt når skiløpere går over toglinjene.

Lokførere på Bergensbanen har de siste årene blitt oppmerksomme på skispor som krysser eller går langs jernbanesporet.

Banesjef i Bane NOR, Guro Torpe, frykter ulykker med skiløpere når store deler av Vestlandet har vinterferie neste uke.

– Vi frykter at det kan skje en ulykke, og oppfordrer alle som skal på ski i vinterferien til å ta risikoen alvorlig. Det kan være fristende å ta en snarvei til hytta eller turmålet, men følgene kan bli tragiske, sier banesjef Guro Torpe.

Les også: Hver dag møter togførere i Norge på elg langs togskinnene

Har hatt dødsulykker

I videoen øverst i saken kan man se hvor nær skisporene ligger toglinjene på strekningen mellom Ustaoset og Haugastøl på Bergensbanen.

– Mange er nok ikke klar over hvor fort og stille et tog kommer. Vi har hatt dødsulykker tidligere, og etter hvert mange nestenulykker. For lokomotivførerne er slike hendelser en stor påkjenning, selv om skiløperen kommer seg unna, sier Bjørn Skauge, banesjef for den vestlige delen av Bergensbanen.

Les også: Politiet frykter livsfarlig lek på toglinjen

TETT PÅ: Mellom Ustaoset og Haugastøl har en skiløper gått tett på jernbanesporet i flere kilometer. Foto: Ingunn Halvorsen/Bane NOR
TETT PÅ: Mellom Ustaoset og Haugastøl har en skiløper gått tett på jernbanesporet i flere kilometer. Foto: Ingunn Halvorsen/Bane NOR

– Ulovlig og farlig

På strekningen skiløypene ligger kan togene komme opp i 160 kilometer i timen. En skiløper vil ikke høre toget før det er like ved, og da kan det være for sent.

Lensmann i Hol, Torstein Seim, sier til BT at skiløpere som krysser toglinjene er et kjent problem, til tross for at det er skiltet i området.

– Når folk først har bestemt seg for å krysse togskinnene, stopper de ikke på grunn av advarsler og skilt. Det eneste som hjelper, er å være der idet det skjer. Dette er ulovlig og veldig farlig, sier Seim.

Populært