Klart for høring i fregatt-saken

Fregatten KNM Roald Amundsen ved kai i Oslo. Riksrevisjonen har pekt på store mangler ved de norske fregattene, og saken er fredag gjenstand for høring i Stortinget.
Fregatten KNM Roald Amundsen ved kai i Oslo. Riksrevisjonen har pekt på store mangler ved de norske fregattene, og saken er fredag gjenstand for høring i Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske fregatter har alvorlige svakheter, men svikten kom først fram i Riksrevisjonens rapport. Kontrollkomiteen vil ha svar på hvordan det kunne skje. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen skal svare når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag kaller inn til høring.

I rapporten fra Riksrevisjonen kom det fram at de fem fregattene har så store svakheter at de ikke har den operative evne Stortinget har forutsatt.

Hvordan denne situasjonen har kunnet oppstå, vil medlemmer av kontrollkomiteen bore i.

– Forstår man alvoret?

Det viktigste er å få svar på om meldingene kom fram til politisk ledelse, har saksordfører Helge Thorheim (Frp) tidligere sagt til NTB.

– Er det slik at informasjonen fra Forsvaret på en eller annen måte siles? Eller er det på politisk nivå man ikke forstår alvoret i det som rapporteres? sa Thorheim.

De fem fregattene ble anskaffet i årene 2006–2011. Planen var at tre fartøy hele tiden skulle være operative, mens ett skulle brukes til opplæring og ett til vedlikehold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slakter Søreides svar om glemte krigshelter: – Pinlig, flaut og skammelig

Helikopter kraftig forsinket

Slik gikk det ikke, konkluderte Riksrevisjonen i sin rapport. Mangelen på våpensystemer beskrives som det største problemet. Fregatten skulle vært utstyrt med NH90-helikoptre, men de er mer enn ti år forsinket og kommer ikke på plass før ved utgangen av 2021.

Tilgangen på reservedeler er dessuten utilstrekkelig. Fregattene trenger jevnlig overhaling, og da løses problemet med en utstrakt "kannibalisering", altså at det plukkes fra ett fartøy for å brukes på et annet.

I tillegg til mangler ved fartøyenes tekniske tilstand og store etterslep i vedlikehold, er også opplæring av personell og bemanning for dårlig, ifølge Riksrevisjonen.

Tidligere forsvarsminister Grete Faremo og de tidligere forsvarssjefene Harald Sunde og Sverre Diesen møter også i høringen.

Les også:

Stortingspresidenten glad for gransking

Riksrevisjonen etterlyser bedre kontroll med statlige selskaper

Fregatthøringen:

* Mellom 2006 og 2011 ble de fem fregattene Fridtjof Nansen, Roald Amundsen, Otto Sverdrup, Helge Ingstad og Thor Heyerdahl satt i tjeneste.

* Totalkostnaden for hele prosjektet, som også inkluderer seks NH90-helikoptre, var 21 milliarder kroner.

* Fregattprosjektet er det hittil største investeringsprosjektet i Forsvaret.

* Riksrevisjonen slo fast at fregattene har alvorlige mangler i et sammendrag av rapporten som ble offentliggjort i februar i år.

* Rapporten ble først sent Stortinget i juni i fjor, men mange folkevalgte fikk ikke se den fordi innholdet var hemmeligstemplet.

*Riksrevisjonen konkluderte med at det er store mangler ved fartøyenes tekniske tilstand, tilgang til reservedeler og opplæring av personell og bemanning.

* Hovedansvaret legges hos Forsvarsdepartementet.

* Fredag holder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget høring om saken.