Lasteskip med motorstopp 100 meter fra land på Jæren

Fem av mannskapet om bord i lasteskipet som har fått motorstopp utenfor Jæren, ble evakuert onsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beredskapen i forbindelse med lasteskipet Tide Carrier ble trappet ned onsdag kveld.

Hovedredningssentralen Sør-Norge opplyser at redningsressursene nå er i normal beredskap, men kan da raskt ut igjen til fartøyet om det blir behov for det.

– Fryktelig nært land

Et øyenvitne beskriver den dramatiske situasjonen slik.

– Vi bor i området, men det var en ren tilfeldighet at vi var i nærheten, sier Thomas Hebo til ABC Nyheter.
Hans datter Erika Hebo (10) tok sporenstreks opp mobilkameraet og filmet.
– Det ser kontrollert ut, men det er fryktelig nært land – 100 meter, sier Thomas Hebo.
– Hva er årsaken?

– Det er en motorstans. Skipet har drevet en stund. Den ligger på anker med to taubåter ved siden av. Så er det et Sea King helikopter i luften over skipet, forteller Hebo, og sier at grunnen er sand.

Evakuert til Sola

Fem fra mannskapet er fløyet til Sola. Det var onsdag kveld 17 personer igjen på lasteskipet, 14 fra mannskapet, to slepespesialister og en los.

Tide Carrier ligger på ankrene rundt 100 meter fra land ved Feistein fyr, men har fått sleper om bord. Hovedredningssentralen meldte i 16-tiden at de ville evakuere "ikke essensielt" personell.

Stavanger 20170222. Redningsaksjon ved Feistein fyr utenfor Klepp. Cargofartøyet Tide Carrier fikk motorstopp rett ved Feistein fyr. Foto: Foto: Erika Hebo
Stavanger 20170222. Redningsaksjon ved Feistein fyr utenfor Klepp. Cargofartøyet Tide Carrier fikk motorstopp rett ved Feistein fyr. Foto: Foto: Erika Hebo

Ett av mannskapet er allerede fløyet i land etter å ha fått en bruddskade i foten. Skipet har drevet i sjøen siden onsdag formiddag.

I 18-tiden ble de to slepespesialistene satt om bord for å finne ut om lastebåten kan slepes under de rådende værforholdene.

Motorstopp

Redningssentralen fikk først beskjed om problemene til Tide Carrier klokka 10.48 onsdag.

– Da hadde fartøyet motorstopp og lå og drev i sjøen. Så slapp de ankrene, før de fikk start igjen. Deretter ble det motorstopp på ny, opplyser redningsleder Jan Lillebø til Stavanger Aftenblad.

To slepebåter er på stedet og et Sea King redningshelikopter fra basen på Sola. Også redningsskøyta Bergen Kreds og kystvaktskipet Bergen samt ytterligere en slepebåt ble dirigert til fartøyet. En losbåt ankom også for å yte assistanse.

Dårligere vær

Ifølge vitner som står på landsiden skal skipet ligge rundt 100 meter fra land. Vinden har skiftet retning i løpet tidlig ettermiddag, og det er noe tyngre sjø i området. Siste værmelding for området varsler sterk kuling økende til liten storm i løpet av kvelden.

Tide Carrier er bygget i 1989 og registrert i den afrikanske øystaten Komorene. Skipet er 232 meter langt og er på40.796 tonn dødvekt. Skipet var på vei til Høylandsbygd.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden