Kongebiograf: – Kong Harald har hatt en utfordrende jobb

Kong Haralds folkelighet og beskjedenhet er viktige faktorer for at han har blitt så populær, mener kongebiograf Tor Bomann-Larsen. Foto: Lise Åserud / Scanpix
Kong Haralds folkelighet og beskjedenhet er viktige faktorer for at han har blitt så populær, mener kongebiograf Tor Bomann-Larsen. Foto: Lise Åserud / Scanpix Foto: NTB scanpix

Kong Harald har hatt atskillig større utfordringer i sin kongegjerning enn hans far kong Olav hadde. Det mener kongebiograf Tor Bomann-Larsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bomann-Larsen tenker spesielt på innvandringen og formingen av et nytt Norge, utfordringer som ikke kong Olav hadde.

– Kong Haakon hadde jo dramatiske utfordringer med flere verdenskriger og revolusjoner omkring ham. Så har vi kong Olav som hadde en veldig dramatisk start, men egentlig en relativt stabil periode i det norske samfunn, sier kongebiograf Tor Bomann-Larsen til NRK.

Han mener at kong Harald har blitt satt på veldig forskjellige prøver sammenlignet med sin far og farfar.

– Kong Haralds periode har vært atskillig mer utfordrende. En mye mer urolig tid hvor Norge har blitt gjenstand for en sterk innvandring for eksempel. Som til en viss grad setter det nasjonale fellesskapet på prøve, mener forfatteren.

Bomann-Larsen har gitt ut sju bøker om det norske kongehuset etter 1905, og tror det er de personlige egenskapene og personlighetstrekkene til kong Harald som har gjort ham svært populær.

– Jeg tror han er en beskjeden mann på egne vegne. Det tror jeg har vært en stor fordel fordi det er en egenskap nordmenn verdsetter. Det ligger så mye pomp og prakt i kongerollen at den kler best en monark som på egne vegne er beskjeden, mener han.

Gratulasjonsprotokoll: – Kongen har en uvanlig nærhet til folket

Les også: Kong Harald feirer 80 år på hemmelig sted

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden