Stadig flere vil beholde kongehuset

Kongefamilien vinker til folket fra slottsbalkongen. I en ny undersøkelse svarer 81 prosent at de støtter monarkiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Kongefamilien vinker til folket fra slottsbalkongen. I en ny undersøkelse svarer 81 prosent at de støtter monarkiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppslutningen rundt kongehuset er økende – åtte av ti nordmenn svarer at de støtter monarkiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen utført av Norstat for NRK, viser at oppslutningen om kongehuset er økende. I 2005 svarte sju av ti at de støttet monarkiet, mens i den ferske undersøkelsen svarer åtte av ti at de støtter kongehuset.

Oppslutningen er høyest i Nord-Norge og på Sørlandet med Telemark, mens den er lavest i Oslo med 69 prosent.

Les også: Kongehuset: – Vi forholder oss til Stortingets forutsetninger

Undersøkelsen viser at flere kvinner enn menn støtter monarkiet, og at oppslutningen er størst i aldersgruppen 30–39 år (85 prosent), mens andelen er nest høyest blant dem under 30 år (82 prosent).

– Det er den mest dynamiske aldersgruppen, og det lover godt for monarkiet. Det uttrykker et ønske om en nasjonal stabilitet i en urolig tid, og kongen former vårt selvbilde, sier forfatter og kongebiograf Tor Bomann-Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man kunne kanskje tenke seg at han sto sterkest i de eldste gruppene, så det er interessant. Det bekrefter vel at han er på riktig kurs, sier han.

Les også: Hadia Tajik vil ha republikk

Totalt 81 prosent svarer at de støtter monarkiet, 15 prosent ønsker en annen styreform, mens fire prosent svarer i undersøkelsen at de ikke vet.