Ambassadebrev ikke tema da Brende møtte Lavrov

Børge Brende møtte sin russiske kollega i forbindelse med et utenriksministermøte i Bonn. I mars besøker Brende Russland. Foto: Federico Gambarini / AP / NTB scanpix
Børge Brende møtte sin russiske kollega i forbindelse med et utenriksministermøte i Bonn. I mars besøker Brende Russland. Foto: Federico Gambarini / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Da utenriksminister Børge Brende (H) møtte sin russiske kollega Sergej Lavrov fredag, ble ikke den skarpe meldingen fra ambassaden i Oslo tatt opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to ministrene møttes i Bonn fredag, og den tre sider lange uttalelsen fra Russlands ambassade i Oslo ble ikke nevnt av Lavrov, skriver VG. Derfor valgte heller ikke Brende å ta det opp.

– Jeg fikk ikke noe som helst inntrykk at han var klar over dette brevet, sier Brende.

Over tre sider går ambassaden til verbalt angrep på norske myndigheter og hevder de har som mål «å skremme Norges befolkning med en mytisk russisk ’trussel’ og åpenlyst forsøke å sikre seg tilleggsfinansiering og ekstra fullmakter på bekostning av velferdsordninger, rettigheter og personlige friheter til statsborgerne».

Les også: Solberg: Russland-trøbbel er blitt synlig

– Den russiske part har i flere år gjort norske kolleger oppmerksomme på den utilfredsstillende tilstanden i det bilaterale forholdet, heter det videre i uttalelsen.

Brende og Lavrov snakket derimot om at Brende i mars skal besøke Russland for første gang siden 2014.

– Han sa at han satte pris på at jeg kommer til Arkhangelsk, sier Brende. Også Russlands president Vladimir Putin kommer til møtet i mars. Det er ikke lagt opp til noe formelt møte mellom Brende og Putin, men om sjansen byr seg, vil det «ikke være unaturlig» å hilse på presidenten, sier utenriksministeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden