Solberg: – Dette er propaganda

Statsminister Erna Solberg (H) mener utspillet fra Russlands ambassade er propaganda. 

Statsminister Erna Solberg (H) mener utspillet fra Russlands ambassade er propaganda. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) mener utspillet fra Russlands ambassade er propaganda. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dette er et eksempel på russisk propaganda som gjerne kommer når det er stort fokus på sikkerhetspolitikk, sier Solberg til NTB.

Hun deltok fredag på sikkerhetskonferansen i München, en stor samling der USAs visepresident Mike Pence, Tysklands statsminister Angela Merkel og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov alle skal holde innlegg.

Den skarpe uttalelsen som den russiske ambassaden i Oslo kom med samme dag om at forholdet til Norge er "utilfredsstillende", tar Solberg med stor ro.

– Det er ingenting i denne uttalelsen som er nytt for oss. Dette er et synspunkt som kommer med jevne mellomrom, sier hun.

Les også:  Russland: Forholdet til Norge er ikke holdbart

Delte meninger

Både i Europa og i USA har det vært delte meninger om hvor lenge sanksjonene skal vare, og land som Ungarn har tatt til orde for å fjerne dem fordi kostnadene er for store, og fordi de mener sanksjonene ikke har ført til noen forandring på bakken i Ukraina.

Solberg mener likevel at denne debatten har roet seg nå. Ifølge henne ble russernes voldsomme bombardement mot Aleppo i fjor et vendepunkt.

– Jeg opplever ikke at Russland faktisk klarer å slå inn den kile. Det var kanskje mer tendens til diskusjon i fjor, men nå er det ganske tydelig enhet, sier hun.

Må overholde avtaler

Kriteriet for å lempe på sanksjonene er bedre overholdelse av våpenhvileavtalene som ble inngått i Minsk i 2014 og 2015.

– Vi må ha betydelig bevegelse på disse tingene. Så skal vi slå følge med de andre landene. Dette har bare effekt hvis vi gjør det sammen, sier hun.

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden