Solberg: – Dette er propaganda

Statsminister Erna Solberg (H) mener utspillet fra Russlands ambassade er propaganda. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) mener utspillet fra Russlands ambassade er propaganda. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) mener utspillet fra Russlands ambassade er propaganda. 

– Dette er et eksempel på russisk propaganda som gjerne kommer når det er stort fokus på sikkerhetspolitikk, sier Solberg til NTB.

Hun deltok fredag på sikkerhetskonferansen i München, en stor samling der USAs visepresident Mike Pence, Tysklands statsminister Angela Merkel og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov alle skal holde innlegg.

Den skarpe uttalelsen som den russiske ambassaden i Oslo kom med samme dag om at forholdet til Norge er "utilfredsstillende", tar Solberg med stor ro.

– Det er ingenting i denne uttalelsen som er nytt for oss. Dette er et synspunkt som kommer med jevne mellomrom, sier hun.

Les også:  Russland: Forholdet til Norge er ikke holdbart

Delte meninger

Både i Europa og i USA har det vært delte meninger om hvor lenge sanksjonene skal vare, og land som Ungarn har tatt til orde for å fjerne dem fordi kostnadene er for store, og fordi de mener sanksjonene ikke har ført til noen forandring på bakken i Ukraina.

Solberg mener likevel at denne debatten har roet seg nå. Ifølge henne ble russernes voldsomme bombardement mot Aleppo i fjor et vendepunkt.

– Jeg opplever ikke at Russland faktisk klarer å slå inn den kile. Det var kanskje mer tendens til diskusjon i fjor, men nå er det ganske tydelig enhet, sier hun.

Må overholde avtaler

Kriteriet for å lempe på sanksjonene er bedre overholdelse av våpenhvileavtalene som ble inngått i Minsk i 2014 og 2015.

– Vi må ha betydelig bevegelse på disse tingene. Så skal vi slå følge med de andre landene. Dette har bare effekt hvis vi gjør det sammen, sier hun.

Annonse
Populært