80,8 prosent av landbruksimporten til Norge er tollfri

SOYAINNHØSTING: Soya, her fra Mato Grosso i Brasil, importeres til både fiske- og dyrefôr i Norge.
SOYAINNHØSTING: Soya, her fra Mato Grosso i Brasil, importeres til både fiske- og dyrefôr i Norge. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Norge importerte landbruksvarer for 62 milliarder kroner i fjor. Det kostet oss 5 prosent mer enn året før. Oppdrettslaksen er blitt storforbruker av landbruskvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge anklagene er Norge proteksjonistisk med skyhøy toll som sperrer import av landbruksvarer ute.

Det er en sannhet med modifikasjoner, viser Landbruksdirektoratets «Omverdenrapport 2016», som ble sluppet fredag.

– 80,8 prosent av landbruksimporten er tollfri, fortalte direktoratets Christine Kleppe da rapporten ble presentert.

Bare 9,8 prosent av importen blir ilagt en toll på mer enn 2 kroner kiloen.

I 2016 ble det importert 4,9 millioner tonn landbruksvarer, omtrent som året før. Men verdien økte med nesten 5 prosent til 62 milliarder kroner.

Norge eksporterte under en sjettedel av mengdene vi importerte av landbruksvarer. Verdien av eksport gikk opp 8 prosent, til 10 milliarder kroner.

Reststoffer fra næringsmiddelindustrien var Norges største eksportprodukt. Deretter fulgte oljer, soyaolje og - pussig nok i en landbruksstatistikk - fiskeolje.

Norge kan eksportere soyaolje fordi vi som ett av få land importerer sertifisert GMO-friesoyabønner som så bearbeides. Dermed kan soyaolje fra Denofa få en nisje på EU-markedet.

Les også: Svensk og dansk ost flommer inn i Norge - trass ostetollen

Mange hull i tollvernet

Vi importerer mest varer som ikke produseres i Norge, og dermed er tollfri. Tollbeskyttelsen har Norge på produkter som norske bønder står bak. Men når det oppstår underskudd i forhold til etterspørselen etter korn, kjøtt eller noe annet, settes tollen ned også på «norske» matprodukter.

Dessuten har Norge avtalt toll-lettelser og tollfrie kvoter for andre land i Verdens handelsorganisasjon WTO. Videre sørger EØS-avtalens Artikkel 19 og Protokoll 3 for at eksportører fra EU-land får gunstigere toll.

Endelig er det en gruppe fattige u-land som har fått innvilget nulltoll på eksporten sin.

Tollfri import til havbruksnæringa

En stor varegruppe som er fullstendig tollfri, er råstoff til fiskefôr. Norsk oppdrettslaks er som meldt i ABC Nyheter, i stor grad blitt vegetarianer.

Laksen fortærer nå mye hvete og soya, sistnevnte kommer hovedsakelig i form av GMO-fri soya fra Brasil, men også oljer fra Russland.

Havbruksnæringen importerer nå ifølge Landbruksdirektoratets anslag 1,6 millioner tonn råstoff til fôr.

Til sammenlikning opplyser Norske Felleskjøps administrerende direktør Lars Fredrik Stuve til ABC Nyheter at det importeres ca. 1 million tonn fôrråvarer til jordbruket.

Les også: Oppdrettsnæringa importerer nå mer enn de eksporterer

Næringslivet foretrekker i-land

Av de ti landene Norge importerer mest landbruksvarer fra, er Brasil eneste u-land, på 5. plass. De øvrige ni er EU-medlemmer.

Sverige topper listen med varer for 5,8 milliarder kroner, opp 5 prosent. Nr. to, Danmark, økte eksportverdien til 5,5 milliarder. Tyskland fulge med 4,8 milliarder - opp hele 15 prosent.

U-land solgte varer til oss for 13,5 milliarder.

Gruppa av de fattigste landene (MUL) og noen andre u-land som får null toll, eksporterte for fattige 983 millioner kroner til Norge.

Det dreier seg blant annet om roser fra Kenya og Etiopia og noe råvarer til fiskefôr fra Mauritania.

Les også: Stortingsmeldinger dropper norsk matberedskap

Les Landbruksdirektoratets Omverdenrapport 2016

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden