Pro Sentret med varsku om sexbytte blant unge

I noen miljøer i Oslo er det akseptert at unge bytter til seg gode mot seksuelle tjenester av ulikt slag. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
I noen miljøer i Oslo er det akseptert at unge bytter til seg gode mot seksuelle tjenester av ulikt slag. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte ungdomsmiljøer i Oslo syns det er ok å bruke sex som kapital for å oppnå ikke-seksuelle goder. Hjelpeapparatet kan for lite og tar ikke opp temaet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er blant observasjonene i en rapport der Pro Sentret har kartlagt kunnskapen hos hjelpeapparatet i Oslo om ungdoms bruk av sex som byttemiddel.

– Unge som bytter, mottar blant annet penger, gaver, ting, mat, klær, overnatting, reiser og opplevelser mot sex. Noen bytter også sex mot voksenkontakt, tilhørighet, nærhet eller innpass i miljøer, sier Ulla Bjørndahl, som har skrevet en av to rapporter som lanseres fredag.

«Sex som kapital» handler om kunnskapen i hjelpeapparatet, og «Mistanker og magefølelse» handler om enslige, mindreårige asylsøkere. Sistnevnte er en særlig sårbargruppe. Ansatte i hjelpeapparatet mistenker at disse ungdommene har erfaring med salg og bytte av seksuelle tjenester både i migrasjonsprosessen og etter ankomst til Norge.

Bjørndahl understreker at holdningene til at sexbytte ikke er prostitusjon og villigheten til å benytte sex ikke er utbredt, men vanlig i noen miljøer.

En konklusjon i rapporten er at det skorter på kunnskap om unge og bytte av sex og at det ikke jobbes systematisk med temaet.

Les også: Forskning: Tenåringer i lavere sosiale lag drikker mer

Forskning sår tvil om rusforebygging