Ingen hvileskjær for kongepar i 80

Oslo 20161017. Kong Harald og dronning Sonja 80 år. I anledning kongeparets 80-års bursdager er kongefamilien fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo. Dronning Sonja og kong Harald. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20161017. Kong Harald og dronning Sonja 80 år. I anledning kongeparets 80-års bursdager er kongefamilien fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo. Dronning Sonja og kong Harald. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kong Harald har ingen planer om å ta det med ro selv om han fyller 80. Å tre tilbake er uaktuelt, med mindre han får klar beskjed fra barna om at tiden er inne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Men da er jeg sannsynligvis kommet så langt at jeg ikke skjønner det, sier kongen med et smil.

Det er ikke aktuelt for ham å gjøre som i Spania, Nederland og Belgia, der statsoverhoder nylig har abdisert.

– Jeg avla en ed til forfatningen. For meg gjelder den livet ut, sier kongen til NTB.

Les også: Kong Harald: – Litt uvirkelig å bli 80

Byfuglien til kongeparet: Dere har vært et lys for vårt folk

Team

Kongen slår fast at samarbeidet med kronprinsparet er til stor hjelp for ham selv og dronningen.

– Vi er fire stykker i et team. Vi jobber nær hverandre, har mange møter og snakker mye sammen. Dette er en ordning som jeg har innført selv, og som jeg savnet da jeg var kronprins.

Kongen sier kronprinsen av og til tilbyr seg å overta enkelte oppdrag.

– Men jeg tar sjelden imot det tilbudet, altså! poengterer han.

Les også: Kongefamilien vinket til rekordlangt barnetog

– Sonja kjem til å bli hugsa som ei av dei største norske dronningane

Kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, kong Harald, prinsesse Ingrid Alexandra og dronning Sonja drikker gløgg av kopper prinsesse Astrid har malt og spiser pepperkaker utenfor lysthuset på Slottet i forbindelse med julefotografering. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, kong Harald, prinsesse Ingrid Alexandra og dronning Sonja drikker gløgg av kopper prinsesse Astrid har malt og spiser pepperkaker utenfor lysthuset på Slottet i forbindelse med julefotografering. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Alder

NTB møter kongen og dronningen til intervju i anledning 80-årsdagene 21. februar og 4. juli. De to majestetene gir ikke uttrykk for at alderen tynger.

– Jeg tenkte alltid at de som var 80, var utgamle, men jeg føler meg ikke utgammel selv. Alder er bare et tall, sier kong Harald.

– Er man aktiv og har helsen i behold, så tenker man ikke så mye på alderen. Selv om det ytre endres, er man jo den samme innvendig hele tiden, sier dronning Sonja.

Med sine mange kunstprosjekter er hun mer aktiv enn på lenge. Svaret kommer kontant når NTB ber henne tallfeste hvor gammel hun føler seg:

– Jeg tror jeg er i femtiårsalderen, jeg!

Les også: Prinsesse Astrid fyller 85 år

Dronning Sonjas bror er død

Tale

Kronprinsesse Mette Marit, kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald i galla. Foto: Det kongelige hoff Jørgen Gomnæs / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Kronprinsesse Mette Marit, kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald i galla. Foto: Det kongelige hoff Jørgen Gomnæs / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Jubileumsåret i 2016 etter 25 år på tronen var innholdsrikt. I alt ble det mer enn 6.000 møter med vanlige nordmenn. Talen som kongen holdt i Slottsparken 1. september, skulle oppsummere inntrykkene og beskrive det Norge som møtte ham.

Resultatet rørte mange, også utenfor landets grenser. For kongen er det flerkulturelle ingen trussel.

– Jeg tror det beriker norsk kultur. Vi får mer mangfold. Samtidig tror jeg vi skal holde fast ved det som er norsk. Vi behøver ikke å slippe det selv om vi får impulser utenfra.

Les også: Märtha Louise og Ari skilles

Dronningens barndomshjem kuttes opp og flyttes

– Livredd

17. januar 1991 døde kong Olav og landet fikk en ny konge. Det var ingen enkel oppgave.

– Jeg var lettere livredd. For å være helt ærlig var jeg temmelig sikker på at jeg ikke kom til å greie det. Han var jo utrolig populær, sier kongen.

Nå står nye generasjoner klare til å ta over når tiden en gang er inne.

– Dette kommer med morsmelken, de er med på ting og ser hva foreldrene gjør. Ingrid oppdaget veldig tidlig at hun var litt annerledes. Det var ingen som fortalte henne det, sier han.

Les også: Kongehuset endrer gavepolitikken

Dronning Silvia tror på spøkelser

Skilsmisse

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise Foto: NTB scanpix
Ari Behn og prinsesse Märtha Louise Foto: NTB scanpix

Det var ikke bare jubileer, fest og feiring i fjor. Kongehusets pengebruk ble gjenstand for kritikk og fikk også etterspill i Stortinget. Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn gikk fra hverandre.

– Man synes jo synd på barna. Men så lenge foreldrene samarbeider, så kan det gå veldig bra. Det gjelder å snakke hverandre opp, sier dronning Sonja.

Kongeparet kjenner seg ikke alltid igjen i bildet som tegnes av familien i offentligheten. Og selv om han likte filmen, var ikke alle scenene i "Kongens nei" like troverdige, ifølge kongen.

– De kunne være uenige, men å kjefte på hverandre, det gjorde de ikke.

På spørsmål om det hendte at han som kronprins kjeftet på sin far, runger den kjente latteren:

– Nei, men det hendte nok at det var omvendt av og til!

Les også: Kongehuset: – Dårlige prosesser er avdekket

Dronning Sonja: – Det norske folk må oppdras

Personvernpolicy