14-årig gravid småbarnsmor fra Syria:Syrer med 14-årig kone blir ikke straffet i Norge

BARNEBRUD: En gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen i november 2015. Blant asylsøkerne var barnebruder med sine menn.
BARNEBRUD: En gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen i november 2015. Blant asylsøkerne var barnebruder med sine menn. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet henlegger saken mot syrer som kom til Norge med 14-årig gravid kone med ett barn fra før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vakte oppsikt da det i desember 2015 ble kjent at en syrisk, gravid barnebrud på 14 år som allerede hadde ett barn, kom til Norge over Storskog sammen med sin ektefelle, en mann på 23 år.

Noe slikt er straffbart i Norge, men dilemmaet oppsto idet forholdet skjedde i Syria, et land med andre skikker, før paret ankom til Norge.

Nå bekrefter leder for påtale i Finnmark politidistrikt, Morten Daae, at saken mot mannen er henlagt.

– I vurderingen ligger at dette har skjedd et annet sted. Formelt er den henlagt «etter bevisets stilling», som var den nærmeste koden vi fant, sier Daae til ABC Nyheter.

Han understreker at dette har vært en vanskelig sak.

Les også: Gravid jente (14) søkte asyl sammen med mannen sin

– Grensa går ved menstruasjon

– Etter norsk lov er det som har skjedd, forbudt. Men skulle vi straffe en syrisk statsborger for noe som er akseptert i Syria? Her er det forskjellige kulturer i den vestlige verden og andre land, sier Daae.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen til den da mindreårige jenta understreket overfor politiet at i Syria går grensa for når man kan gifte seg, ved at jentene får menstruasjon.

Ifølge Morten Daae har jenta etter ankomsten til Norge blitt tatt hånd om av Barnevernet. Paret har bodd adskilt, men faren har hatt besøksrett under oppsyn. Nå er jenta over 16 år.

Les også: 23-åring som venter barn med 14-åring, blir etterforsket

Ti jenter under 16 gift

Denne jenta er ikke eneste som har blitt utsatt for det vi i Norge betrakter som seksuelt overgrep og barneekteskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendingsdirektoratets (UDI) kartlegging i perioden 1. januar 2015 til 1. februar 2016 viste:

  • 61 asylsøkere under 18 år som var gift eller forlovet med en person i Norge som enten oppholdt seg i Norge fra før eller som den mindreårige kom sammen med).
  • 59 var jenter og to gutter.
  • Ti jenter var på søknadstidspunktet under 16 år, fire av disse hadde barn.
  • 51 personer var på søknadstidspunktet 16 eller 17 år. 16 av disse var gravide eller hadde barn.
  • De fleste hadde opprinnelse fra Syria, Afghanistan og Irak.

«Barneekteskap kan innebære brudd på en rekke menneskerettigheter og brudd på norske straffelovsbestemmelser.», heter det i en rapport UDI, Politiet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) utarbeidet i september 2016 om håndtering av barneekteskap blant asylsøkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kripos: Asyl-barneekteskap kan straffes i Norge

«Må straffeforfølges»

«Ekteskap og seksuell omgang med mindreårige må straffeforfølges», sa parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, Harald T. Nesvik, til NRK Finnmark 4. desember 2015.

Han reagerer sterkt på saken.

«Dette er helt uakseptabelt i henhold til norske normer og regler. Jeg er glad politiet tar tak i dette nå.», la han til.

– Nå vet vi ikke om riksadvokaten kan finne på å anke saken. Jeg er ikke advokat, så det er vanskelig å si noe om de juridiske vurderingene, sier Harald T. Nesvik til ABC Nyheter i dag.

– Dette er ikke en politisk sak. Det er et skille mellom påtalemyndighet, domstol og det politiske. Det jeg reagerte på, er hvilke typer kultur enkelte drar med seg, sier Nesvik.

SV fornøyd

SV støttet også at politiet ble koblet inn i saken om den gravide 14-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hun er et barn, hun har allerede ett barn og ett til i magen. Det er norsk lov som gjelder i Norge og hun og barna må beskyttes til hun er gammel nok til å ta bestemmelser selv og hennes barn vil også trenge å få sine interesser godt ivaretatt.», sa SVs stortingsrepresentant Karin Andersen til NRK den gang.

Nå understreker Karin Andersen overfor ABC Nyheter at poenget ikke nødvendigvis er å få straffet noen, men å beskytte barna og jenta og sørge for at far og barn har kontakt.

– Det har vært mitt hovedanliggende. At man har inngått et ekteskap på andre vilkår enn i Norge, er så sin sak. Men jeg har ikke gått inn og sett på saken konkret, sier Andersen.